Djeca i vitamin D

Nadja Ott, mr. ph.
Većina zdrave dojenčadi dobiva sve potrebne hranjive sastojke s majčinim mlijekom ili mliječnom hranom. U ispitivanjima udruženja pedijatara utvrđeno je da je rizik od nedostatka vitamina D kod dojenčadi i djece povećan, a najproblematičniji je za djecu do 3. godine života.

Vitamin D3 ili »sunčani vitamin« prirodno nastaje u koži pod utjecajem UVB-zraka (sunce pomaže u pretvaranju vitamina D u oblik koji je aktivan i može učestvovati u apsorpciji kalcija). Međutim, dojenčad često ne provodi puno vremena na suncu jer je zimi prehladno, a ljeti prevruće. Drugi razlog nedostatka vitamina jest premali unos prehranom.

Vitamin D topljiv je u mastima. Od rođenja nadalje jako je važan vitamin u tijelu. Potreban je za normalan rast i razvoj kostiju te doprinosi radu imunološkog sistema.

Najvažnija funkcija vitamina D je održavanje pravilne koncentracije kalcija i fosfora u krvi. Time se povećava njihova apsorpcija u crijevima, osigurava mineralizacija kostiju te rast i razvoj koštanog tkiva.

Nedostatak vitamina D

Nedostatak vitamina D kod dojenčadi i male djece može također izazvati rahitis. To je bolest kostiju za koju je karakteristično omekšavanje koštanog tkiva, kosti postaju puno osjetljivije, često se savijaju i lome.

Drugi su simptomi bolesti smanjena snaga mišića i smanjeni mišićni tonus. Zbog nedostatka vitamina D djeca mogu biti umorna, što može biti posljedica oslabljenog imunološkog sistema i povećane osjetljivosti na infekcije.

Za zdrav rast i razvoj kostiju dojenčadi od kraja prve sedmice života do navršene 1. godine preporučuje se dnevno dodavanje vitamina D3 (400 I. J., 10 μg)  u prehranu. Doza vitamina D jednaka je za dojenu dojenčad i dojenčad hranjenu adaptiranim mlijekom.

Roditelji se mogu pobrinuti da dijete dobije što više vitamina D. Provedite puno vremena na otvorenom i iskoristite blage sunčeve zrake u ranim proljetnim danima!

Odaberite provjereni kvalitet

back to top