Grčevi kod dojenčadi

Kad se analiziraju razlozi dolaska beba kod pedijatra, u prva tri do četiri mjeseca života grčevi (kolike) su na samom vrhu! Beba neutješno plače, i to se desi odjednom – “iz čista mira”, teško se smiruje, pa slijedi trčanje kod doktora!

Ako vaša beba duže vrijeme plače, treba utvrditi da li postoje neki medicinski razlozi za takav žestok plač (upala srednjeg uha ili začepljen nosić). Ako sumnjate u to da nisu u pitanju samo grčevi, odvedite dijete kod pedijatra.

Ako je beba zdrava, a nije gladna, žedna ili mokra, to su grčevi. Najvažnije je da shvatite da je u pitanju relativno često stanje koje ne ostavlja nikakve posljedice. Sada trebate ohrabriti sami sebe, ostati hladne glave i bez panike te strpljivo dočekati kraj strašnog perioda u vašem životu zvanom „grčevi“.

Od 10 do 30% svih beba na svijetu ima kolike, a vjerovatno je taj broj i veći; podjednako se javlja kod dojenih beba i djece koja dobijaju mliječnu formulu na bočicu. To sasvim jasno pokazuje da je riječ o ozbiljnoj situaciji, iako kod skoro svih beba NE nije riječ o bilo kakvoj bolesti, već o običnim grčevima (kolikama).

Pa hajde da razjasnimo o čemu se zapravo radi!

Stomačni grčevi ili kolike se obično javljaju u prvih nekoliko sedmica života i mogu trajati najčešće do četvrtog mjeseca. Grčevi se uglavnom javljaju kasno poslije podne i uvečer.

Dijete neutješno plače, povlači nožice prema stomaku, zacrveni se u licu, stiska pesnice. Teorije za nastanak su različite: od nezrelosti probavnog sistema (kada se radi o bolu koji nastaje zbog nagomilavanja gasova u crijevima) do toga da može nastati i kao posljedica preosjetljivosti na laktozu.

Prije nego što se utvrdi da su u pitanju grčevi, važno je eliminisati i ostale moguće uzroke plača. Tu, prije svega, spadaju umor ili glad.

Kako da pomognete svojoj bebi kada ima grčeve?

 1. Uzmite bebu u naručje, nježno je ljuljajte ili je nosite po kući.
   
 2. Zamotajte bebu u dekicu da bi se ugodnije osjećala pa je ljuljajte u kolicima ili kolijevci.
   
 3. Možete je nositi u nosiljci čvrsto privijenu na svoje grudi. Bebe vole osjetiti lupanje maminog srca i to ih smiruje.
   
 4. Neke bebe se umire tokom vožnje u autu.
   
 5. Lagano joj masirajte stomačić, prethodno namazan toplim bebi uljem.
   
 6. Stavite na bebin stomak prethodno zagrijanu pelenu i nježno je masirajte. Možete koristiti i bebi termofore protiv grčeva, koji su izuzetno praktični.
   
 7. Preporuka pedijatara su probiotske kapi sa probiotikom Lactobacillus rhamnosus GG, najbolje one kod kojih su dobre bakterije zaštićene mikroinkapsulacijom.
   
 8. Pjevajte bebi umirujuće pjesmice, ali tiho i tik uz njeno uho. Možda će se zainteresovati za pjesmicu pa će prestati plakati kako bi mogla čuti.
   
 9. Preispitajte svoju prehranu ako dojite bebu. Izbacite hranu koja nadima (grašak, grah, kupus), smanjite unos gaziranih pića, kafe, čokolade, bibera, ljute paprike, čilija i drugih jakih začina.
   
 10. Ostavite je malo samu u krevetiću u mirnoj sobi, s tihom i umirujućom muzikom (Mozart, Beethoven), možda će se nakon nekoliko minuta plakanja sama smiriti.

Pedijatri preporučuju probiotičke kapi s probiotičkim sojem Lactobacillus rhamnosus GG.

Roditelji, budite posebno strpljivi i smireni i hrabri… Nećete ni trepnuti, a vaš mali anđeo će već sjediti i smijuljiti vam se s prvim zubićima, a period grčeva će biti daleko iza vas.

Izvori:

 1. Guarino et al. European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition/European Society for Pediatric Infectious Diseases evidence-based guidelines for the management of acute gastroenteritis in children in Europe update 2014. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2014;59:132–152.
 2. www.mojpedijatar.co.rs/stomacni-grcevi-kod-beba/ Asist. dr Miloš Ješić, pedijatar neonatolog, dostop 13. 9. 2019.
 3. www.mojpedijatar.co.rs/grcevi-kod-beba-infantilne-kolike/ Dr Goran Vukomanović, dostop 13. 9. 2019.
 4. de Weerth et al. Intestinal Microbiota of Infants with Colic: Development and Specific Signatures. Pediatrics. 2013 Feb;131(2):e550-8.
 5. Savino et al. Intestinal microflora in breastfed colicky and non-colicky infants. Acta Paediatr. 2004 Jun;93(6):825-9.
 6. Pärtty. Infant colic crying and gastrointestinal tract, Causes, Consequences and Cure. University of Turku, Turku, 2013.

Odaberite provjereni kvalitet

back to top