PROBAVNE TEGOBE

Regulisana probava vrlo je važna za dobro zdravlje. Niko se ne osjeća dobro ako ga muče probavne tegobe (proljev ili zatvor), odnosno ako u crijevima i stomaku osjeća pritisak i probadanje.
Probavne tegobe: proljev, zatvor, gčevi, razdražljivo crijevo, nadutost, nadimanje, bolovi u stomaku

Vrlo veliku ulogu u osiguravanju dobre probave ima crijevna mikroflora. Regulisana, odnosno dobra probava je jako bitna za zdravlje, naime upravo probavni sistem omogućava snabdijevanje tijela hranjivim tvarima i iz tijela uklanja nepotrebne tvari.

Čak 70% ćelija našeg imunološkog sistema nalazi se u crijevima i zbog toga je ravnoteža u crijevima izuzetno važna za pravilan rad imunološkog sistema. Kada probavni procesi ne teku baš tako kako bi morali, mogu se pojaviti probavne tegobe.

U najčešće probavne tegobe spadaju:

Proljev

Akutni ili iznenadni proljev je probavni poremećaj za koji su karakteristični meka ili rijetka stolica, češće pražnjenje crijeva (≥ 3 puta tokom 24 sata) i veća količina stolice nego inače.

Zatvor

Zatvor je poremećaj pri pražnjenju crijeva (defekaciji) i čest je kod djece. Kod zatvora nije uvijek važno koliko puta osoba ima stolicu (2 puta sedmično ili manje), nego i koji se simptomi i znaci javljaju zbog neredovne stolice. Simptomi su:

 • tvrda stolica,
 • bolovi u stomaku,
 • nadimanje,
 • pojava svježe krvi zbog oštećenja sluznice u području anusa,
 • inkontinencija stolice,
 • paradoksalni proljevi kod kojih se stolica prelijeva iako imate zatvor.

Želučane tegobe

Tegobe se očituju kao bolovi i nelagoda u gornjem dijelu stomaka i donjem dijelu prsnog koša, osjećaj punog želuca, nadimanje nakon obroka hrane, podrigivanje, mučnina i žgaravica (osjećaj pečenja u epigastriju).

Grčevi

U početnim mjesecima života dojenčad često imaju grčeve u stomaku, odnosno kolike. Kolike se najčešće javljaju kod jednog od pet novorođenčadi, ali su češće kod dječaka. Zbog iznenadnih bolova u stomaku dojenče neutješno plače, stišće šačice, savija koljena, pocrveni u licu.

Razdražljivo crijevo

Sindrom iritabilnog crijeva spada u najčešće funkcionalne poremećaje probavnog sistema. O funkcionalnim poremećajima probavnog sistema govorimo onda kada se pretragama ne može naći organski uzrok tegobe – nema patoloških promjena u probavnom sistemu, a pacijent svejedno ima izražene tegobe koje mogu imati velik uticaj na kvalitet života.

Nadutost

Ljudi doživljavaju nadutost kao nelagodu u stomaku, puštanje vjetrova, blaže bolove u stomaku, podrigivanje, povećan obim stomaka.

Nadimanje

Nadimanje ili flatulencija je neugodna pojava kod koje se oslobađaju gasovi (flatusi) iz crijeva.

Bolovi u stomaku

Bol u gornjem dijelu stomaka je česta tegoba, a uzroci mogu biti GERB (gastroezofagealna refluksna bolest) te ulkus na želucu i dvanaestercu.

Nabrojene probavne tegobe mogu se javiti pojedinačno, a ponekad je istovremeno prisutno čak više probavnih tegoba. Znaci probavnih tegoba mogu se međusobno prekrivati.

Najčešće probavne tegobe: proljev, zatvor, grčevi, nadutost, nadimanje, bolovi u stomaku

Savjeti za regulisanu probavu

 • ravnomjerna i redovna prehrana (raznovrsna prehrana, redovni obroci s 4-satnim razmacima između obroka
 • unos dovoljno velikih količina vode (nezaslađene)
 • preporučuje se hrana s velikim sadržajem vlakana (topljiva vlakna blaže djeluju na crijeva nego netopljiva)
 • uključivanje proizvoda s korisnim mliječnokiselinskim bakterijama koje se prirodno nalaze i u našim crijevima (dobar izvor je fermentirana hrana, a dostupni su i proizvodi s liofiliziranim mliječnokiselinskim bakterijama u obliku kapsula i kapi)
 • ograničenje unosa masne i pržene hrane, biranje proteinskih namirnica s visokom biološkom vrijednošću
 • izbjegavanje loših navika (alkohol, cigarete)
 • kontrola stresa (opuštanje) i redovna tjelesna aktivnost
 • hranu treba dobro prožvakati i ne gutati prevelike zalogaje
 • treba izbjegavati prejedanje
back to top