ANTIBIOTICI I PROBAVNE TEGOBE

Primjena antibiotika potrebna je za liječenje mnogih bakterijskih infekcija. Antibiotici (naziv dolazi od izraza »anti bios« i znači »protiv života«) uništavaju loše, ali i dobre bakterije. Probavne tegobe mogu se pojaviti čak kod svake treće osobe koja se liječi antibiotikom.
Antibiotici i probavne tegobe: proljev

Primjena antibiotika smanjuje broj bakterija zdrave crijevne mikroflore. Počinju dominirati bakterije neosjetljive na antibiotike, koje su štetne i uzrokuju probavne tegobe.

S obzirom na širinu djelovanja na mikrobe antibiotici se dijele na:

  • antibiotike uskog spektra (ovi uništavaju manji broj različitih vrsta bakterija)
  • antibiotike širokog spektra (ovi uništavaju veći broj različitih vrsta bakterija)

Najčešće probavne tegobe javljaju se kod antibiotika širokoga spektra koji kao aktivni sastojak sadrže:

  • amoksicilin
  • amoksicilin i klavulansku kiselinu
  • klindamicin
  • različite cefalosporinske antibiotike

Zbog mogućnosti probavnih tegoba tokom uzimanja antibiotika savjetuje se uzimanje testiranih probiotičkih kultura od prvog dana primjene antibiotika, tokom čitavog trajanja liječenja antibioticima i najmanje jednu sedmicu nakon prestanka liječenja antibioticima.

Da li ste znali?

Probavne tegobe mogu se pojaviti čak kod svake treće osobe koja se liječi antibiotikom.

Neželjena dejstva kod uzimanja antibiotika

Svaki lijek (ne samo antibiotik) može imati neželjena dejstva koja su uglavnom blaga i prolazna. Što je veći spektar djelovanja antibiotika, veći je uticaj na crijevnu mikrofloru, a posljedica je veća vjerovatnoća štetnih neželjenih dejstava. Naime, antibiotici ne razlikuju loše i korisne bakterije i zbog toga mogu narušiti ravnotežu mikroba u crijevima.

Neželjena dejstva kod uzimanja antibiotika

Zato su najčešća neželjena dejstva tokom primjene antibiotika uglavnom probavne tegobe, npr:

  • proljev
  • bolovi u stomaku
  • nadutost
  • slabija otpornost organizma

To su uglavnom blage do umjerene smetnje, a rjeđe se mogu pojaviti vrlo teške tegobe – pseudomembranozni kolitis, koji nastaje zbog povećane pojave bakterije Clostridium difficile.

Da li ste znali?

Za probiotički soj Lactobacillus rhamnosus GG istraživanja su pokazala da smanjuje učestalost probavnih smetnji zbog antibiotika za 65%.

Ako su probavne tegobe umjerene do teške, ponekad pacijenti prijevremeno prestanu uzimati antibiotike, čime se smanjuje njihova efikasnost i povećava bakterijska otpornost na antibiotike. Međutim, oštećena crijevna mikroflora također može izazvati razvoj sindroma razdražljivog crijeva.

Istodobna primjena preporučenih probiotika s antibioticima omogućit će da se kod pacijenata ne pojave probavne tegobe i da završe liječenje antibiotikom. Time se povećava uspješnost liječenja infekcije i smanjuje mogućnost razvoja otpornosti na antibiotike.

Nekoliko kratkih uputstava za doziranje

Tokom uzimanja probiotika treba voditi računa o tome da je riječ o bakterijama i da su osjetljive na antibiotike. Zato je između doze antibiotika i probiotika najbolje napraviti interval od barem dva sata.

Antibiotiki, proljev, probiotiki

Budući da efekti antibiotika na mikrofloru mogu trajati i nakon prestanka uzimanja antibiotika (poput pojave proljeva), preporučuje se da nastavite uzimati probiotike najmanje sedmicu dana nakon završetka terapije antibioticima, pa i duže.

Važno je odabrati kvalitetne i dokazano učinkovite probiotičke bakterije. Jedna od tih je Lactobacillus rhamnosus GG, za koju su istraživanja pokazala da smanjuje učestalost probavnih smetnji uzrokovanih primjenom antibiotika za 65%.

Izvori:

  • Floch et al: Recommendations for probiotics use – 2015 update, Proceedings and Consensus Opinion. J Clin Gastroenterol. 2015; 49:S69-73
  • Guarino et al: European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition/ European Society for Pediatric: Infectious Diseases evidence-based guidelines for the management of acute gastroenteritis in children in Europe update 2014. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2014;59:132–152.
  • Guarner et al: World Gastroenterology Organisation Global Guidelines: probiotic and prebiotics. February 2017.
  • Jernberg et al: Long-term impacts of antibiotic exposure on the human intestinal microbiota. Microbiology. 2010 Nov; 156(Pt 11):3216-23.
  • Orel: Intestinal microbiota, probiotics and prebiotics: comprehensive textbook for health professionals. Institute for Probiotics and Functional Foods, Ljubljana, 2014. 146-161.
  • Vanderhoof et al: Lactobacillus GG in the prevention of antibiotic-associated diarrhea in children. J Pediatr. 1999 Nov;135(5):564-8.
back to top