Šta spada u kućnu apoteku porodice s djecom?

Suživot i uzbudljive dogodovštine sa školskim prijateljima te prijateljima u vrtiću donose i nešto manje ugodne susrete s virusima i bakterijama koje djeca tokom igre i druženja vole međusobno podijeliti. Imamo malo mogućnosti da zaštitimo dijete od prehlade i infekcija jer njegov imunološki sistem ima najvažniju ulogu u borbi protiv sveprisutnih mikroorganizama. Pa ipak, dobro opremljenom kućnom apotekom koja sadrži preparate za očuvanje zdravlja možemo mališanu i sebi olakšati mnoge zdravstvene tegobe. Dakle, šta spada u kućnu apoteku porodice s djecom?
porodicna-kucna-apoteka

»Kada gorite od groznice«

Ako imate djecu, u kućnoj apoteci morate uvijek imati na raspolaganju supozitorije, sirup, prašak ili tablete za snižavanje tjelesne temperature. Da bismo potvrdili groznicu, potreban nam je toplomjer za mjerenje tjelesne temperature, koja se obično mjeri ispod pazuha. Za vrlo malu djecu mjerenje temperature preporučuje se ispod jezika ili u rektumu. A sve se više koriste i infracrveni termometri pomoću kojih mjerimo temperaturu u uhu.

Ako je tjelesna temperatura povišena, lijekovi koji sadrže paracetamol najprikladniji su za snižavanje temperature kod mališana. Tim lijekovima ne kontroliramo samo temperaturu već možemo mališanu ublažiti bolove i umanjiti mu osjećaj malaksalosti. Ti lijekovi dostupni su u apoteci bez recepta i koriste se prema uputstvima farmaceuta, zavisno od uzrasta i tjelesne težine djeteta.

Pastile za grlobolju i sirup protiv kašlja     

Djecu često muče bolovi u grlu; obično nestanu u roku od nekoliko dana, a ponekad ne mogu proći bez pomoći pedijatra. Prilikom prvih znakova grlobolje dobro je imati pri ruci pastile koje dezinficiraju grlo i ublažavaju bolove.

Pastile za grlo različitih su okusa, a najčešće su obogaćene vitaminima te ih djeca obično vole. Prije nego što kupite proizvod, uvijek provjerite da li su pastile primjerene uzrastu vašeg djeteta.

Još jedna poznata dječija tegoba je kašalj pa u svojoj kućnoj apoteci uvijek morate imati i dva različita sirupa protiv kašlja. Naime, ako vaše dijete muči mokri kašalj, treba mu sirup za lakše iskašljavanje. Međutim, kada ga muči suhi i nadražujući kašalj, njegovo stanje možete poboljšati sirupom za smirenje kašlja.

Fiziološka otopina i antihistaminik

U svakoj kućnoj apoteci porodice s djecom fiziološka otopina je nezamjenjiva jer vlaži sluznicu nosa tokom prehlade i alergija, olakšava disanje "začepljenim nosićima" i sprečava napredovanje upalnog procesa.

Imalo dijete alergiju ili ne, u kućnoj apoteci također je dobro imati lijek i mast/kremu/gel protiv alergije, koji u slučaju iznenadne alergijske reakcije (može se pojaviti prilikom uboda insekta) pružaju prvu pomoć samoliječenjem.

Mliječnokiselinske bakterije

Crijevne infekcije naročito su česte kod mlađe djece. Tokom zimskih mjeseci prevladavaju virusne, a tokom ljetnih mjeseci bakterijske crijevne infekcije. Najčešća posljedica crijevne infekcije je proljev, koji može biti popraćen povraćanjem, bolovima i grčevima u stomaku, groznicom, glavoboljom i općom slabošću.

Budući da proljev i povraćanje mogu brzo isušiti i oslabiti organizam djeteta, najvažnija  je nadoknada izgubljene tečnosti i elektrolita.

Dakle, dijete mora što više piti, a ako tečnost ne može popiti, strpljivo mu je dajemo kašičicom. Ako sumnjamo da je dijete dehidriralo, što se očituje suhim ustima, rjeđim mokrenjem i tamnijim urinom, dajemo mu otopinu za rehidraciju.

Za regulaciju crijevne flore preporučuje se da se djetetu prilikom prvih znakova crijevne infekcije, poput proljeva i povraćanja, dajumliječnokiselinske bakterije koje su dostupne u svakoj dobro snabdjevenoj apoteci u obliku kapsula, a za malu djecu u obliku kapi. Važno je da mali bolesnik uzima mliječnokiselinske bakterije najmanje sedmicu dana nakon prestanka simptoma crijevne infekcije.

Neka probiotici nađu svoje mjesto u svakoj kućnoj apoteci

Za »borbene rane«

Za male nestašne junake moramo uvijek imati pri ruci dezinfekciono sredstvo, sterilnu gazu, prvi zavoj i flastere, kojima ćemo zbrinuti rane i ranice koje svjedoče o veselom, razigranom i živahnom djetinjstvu.

Kad kućna apoteka nije dovoljna?

Uvijek potražite pomoć doktora kada dijete teško diše, ima proljev ili groznicu, a ne može piti; ako je mališan dehidriran ili ima visoku temperaturu, višednevnu groznicu ili grčeve zbog visoke temperature.

Roditelji u pravilu najbolje poznaju svoju djecu, zbog toga trebaju slušati sebe i svoj osjećaj koji im govori da nešto nije u redu s mališanom i dijete odvesti doktoru. Na kraju krajeva, i iskusni pedijatri uzdaju se u majčinu intuiciju. Kada je riječ o zdravlju djece, bolje je tri puta više nego jednom premalo.

Crijevne infekcije naročito su česte kod mlađe djece. Neka vam probiotici uvijek budu pri ruci!

Misli na sebe, brini se o sebi

Ako se sami razbolimo, nećemo biti ni od kakve pomoći svom djetetu. Zato je važno da roditelji misle i na sebe i da se prvenstveno pobrinu o sebi.
Zbog toga u kućnoj apoteci ne bi trebalo nedostajati:

  • sredstava za ublažavanje bolova,
  • proizvoda za uređenje probave, smirivanje želuca,
  • vitamina,
  • preparata za jačanje imunološkog sistema.

Ako se pobrinemo o sebi, naše zdravlje će biti jače, a svojim mališanima ćemo moći pružiti njegu kada im bude potrebna.

Odaberite provjereni kvalitet

back to top