Prehlada, viroza i proljev. Najčešći saputnici jesenskih dana!

Školarci već radoznalo zagrijavaju školske klupe, a najmlađi se veselo igraju u vrtićima. Dani su kraći i hladniji, što također znači da se više vremena zadržavamo u zatvorenim prostorijama. Time se stvaraju savršeni uslovi za brzo širenje infekcija disajnih puteva i probavnih organa, naročito kod mlađe djece.
Rotavirusi su najčešći uzročnici proljeva.

Šta ako vam se dogodi infekcija izazvana rotavirusom?

Jedna od čestih virusnih bolesti je akutni proljev, koji najčešće uzrokuju rotavirusi. Simptomi infekcije izazvana rotavirusom jesu proljev ili povraćanje, što je naročito neprijatno. Rotavirus oštećuje i uništava crijevne ćelije koje više ne mogu obavljati svoju ulogu u crijevima, prije svega apsorpciju vode iz crijeva u tijelo i razmjenu elektrolita. U crijevima ostaje previše vode i hranjivih tvari, što uzrokuje proljev.

Kad se pojavi proljev, treba smjesta poduzeti ove mjere:  

  • Nužna je nadoknada izgubljene tekućine, najbolje rehidracijskim otopinama koje su dostupne u apotekama.
  • Treba što prije početi uzimati dokazano efikasne probiotičke sojeve koji smanjuju broj pražnjenja crijeva i druge simptome proljeva, kao što su mučnina i bolovi u stomaku.
  • Djecu koju muči proljev odvedite ljekaru ako se proljev ne popravi u roku od 2 do 3 dana, odnosno ako primijetite prve znakove dehidracije. Uvažavajte i dječiji uzrast: što je dijete mlađe, to se prije savjetuje posjeta ljekaru.

Kad se pojavi proljev, treba smjesta preduzeti mjere!

Majke troje djece i njihov plan za zdravu jesen

Nina, mama troje djece, ima plan za zdravu jesen: »Naš plan za zdravu jesen i zimu jesu zdrava i uravnotežena prehrana koja obuhvata puno voća i povrća, pijenje obične vode, kokosove vode, limunade, soka od narandže i povremeno biljnih čajeva, domaći med, zatim probiotici WAYA Biotic i higijena (najvažnija u sprečavanju širenja virusa!). Ništa drugačije, kao i obično svake godine, ali ipak treba spomenuti da ne smijemo zaboraviti na to da se neke stvari mogu spriječiti i sebi olakšati i sad je pravo vrijeme da razmišljamo o njima jer smo još uvijek zdravi i puni ljetne energije.«

Jedna mama je iz prošlogodišnjeg lošeg iskustva dosta toga naučila: »Dobar dio ovog ljeta proveli smo na moru te se zaista nadam da nas u jesenskoj i zimskoj sezoni virusi i bakterije neće toliko napadati kao prošle godine. Probiotici WAYA Biotic pratit će nas na svakom koraku. Osim toga pobrinut ćemo se za više kretanja na svježem zraku i za podršku zdravom, neprerađenom hranom sa što manje šećera.« 

Zašto upravo probiotici WAYA Biotic?

Probiotici su živi mikroorganizmi koji, ako se uzimaju u dovoljnoj količini, povoljno djeluju na crijevnu mikrofloru i tako ublažavaju probavne tegobe, odnosno suzbijaju širenje infekcije. Jedna od svjetski najistraženijih, kod probavnih tegoba, je probiotička kultura Lactobacillus rhamnosus GG, koja je na raspolaganju u obliku kapi i kapsulaWAYA Biotic. Probiotike uzimajte dok proljev traje i nekoliko dana poslije.

Izvor:

  1. Bernstein DI: Pediatr Infect Dis J. 2009 Mar;28(3 Suppl):S50-3. Guarino et al: 2014. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2014;59:132–152.
back to top