Opušten pristup odvikavanju od pelena

Ima nekoliko metoda odvikavanja djece od pelena – od različitih metoda koje se fokusiraju na dijete, preko brzih i „efikasnih“ metoda koje djeluju za nekoliko sati ili dana do metoda koje morate započeti već kada se beba rodi.
[Translate to Bosanski:] Metode za odvajanje od plenic

Pročitali ste naš članak „Od pelene do WC-a – prvi koraci kod odvikavanja od pelena“  i shvatili da je vaš mališan spreman za odvikavanje od pelena. Juhuhu! Ali taj dugotrajni proces tek počinje.

Ima nekoliko metoda odvikavanja djece od pelena – od različitih metoda koje se fokusiraju na dijete, preko brzih i „efikasnih“ metoda koje djeluju za nekoliko sati ili dana do metoda koje morate započeti već kada se beba rodi. 

Koji pristup ćete odabrati, zavisi samo od vas, ali u ovom članku ćemo se fokusirati na prvu metodu, tzv. pristup usmjeren na dijete ili „opušteni pristup“.

Opušteni pristup može se ukratko opisati kao nježan, ali strukturiran pristup koji se zasniva na nagradama i postepenom učenju.  

Prema opuštenom pristupu djeca u prosjeku nakon devet mjeseci nauče koristiti WC šolju ili nošu, što izaziva najmanje nesuglasica između djeteta i roditelja.

 

 

Kako pristupiti odvikavanju od pelena (u nastavku je prikazano navikavanje na nošu, ali možete slijediti iste korake i za navikavanje na WC šolju): 

1.    Polako predstavite nošu djetetu. Ako se odlučite za navikavanje na nošu, stavite je na pod u kupatilu ili dječijoj sobi. U kupatilu je dijete može upotrebljavati zajedno s vama, a u sobi će se osjećati opuštenije.

2.    Na nekoliko minuta stavite dijete na nošu dok je obučeno. Ako je nemirno, nemojte se ljutiti na njega. Radije zajedno pročitajte bajku ili mu ispričajte priču dok se ne smiri. Ponavljajte to sedmicu ili dvije.

3.    Sljedećih nekoliko dana stavite dijete bez pelena da sjedi na noši nakon obroka. Tada mu je želudac pun i šanse za pražnjenje crijeva su najveće. Ipak, nemojte tjerati dijete i ne zahtijevajte da baš tada mora isprazniti crijeva. Najprije ga ostavite da udobno sjedi na noši bez pelena.

4.    Dijete će biti sve više zainteresovano za sjedenje na noši, pa ga sada možete staviti na nju da sjedi i kad je pelena puna ili je treba promijeniti. Ponovite to nekoliko puta dnevno i usput objašnjavajte djetetu da mokraća ili stolica spadaju u nošu i da zato to činite.

5.    S vremenom ćete dijete naviknuti na to da upotrebljava nošu ujutro čim se probudi, nakon obroka i prije spavanja. Čak i ako ništa ne izađe napolje, pohvalite ga.

6.    Dijete je sada samopouzdanije kod upotrebe noše pa mu na kraće vrijeme možete skinuti pelenu i podstaknuti ga na samostalnu upotrebu noše. Ako zaboravi, nježno ga podsjetite nekoliko puta tokom dana. Možda ćete mu morati pomoći da se skine i obuče.

7.    Sljedećih nekoliko sedmica produžujte vrijeme bez pelena. Dijete kod kuće treba nositi gaćice, a kada ste napolju, a ne kod kuće, mogu vam poslužiti pelene gaćice ili obične pelene. Uvijek nosite nošu sa sobom kad izlazite iz kuće.


 

8.    Ako pelena ostane suha kada niste kod kuće, a kada ste kod kuće, dijete samostalno koristi nošu, sljedeći put kad idete napolje, možete ostaviti pelene kod kuće. Ali ipak pazite da dijete može brzo doći do WC-a ili noše ako mu zatrebaju.

9.    Kontroliranja noćnih stolica uhvatite se tek kada dijete bude potpuno nezavisno pri upotrebi noše preko dana.

WAYA savjet – svaki put kada se vaše dijete uspije popiškiti ili pokakiti u nošu, pohvalite ga ili nagradite. Ako se dogodi nezgoda, nemojte grditi dijete niti se ljutiti. Očistite lokvicu i nježno podsjetite dijete da sljedeći put upotrijebi nošu. 

Izazovi tokom odvikavanja od pelena 

Odvikavanje od pelena od roditelja zahtijeva mnogo strpljenja i razumijevanja. Osim nezgoda koje se mogu dogoditi postoje i drugi izazovi koji se mogu pojaviti tokom odvikavanja od pelena i na koje je dobro biti spreman.

Pražnjenje crijeva odmah nakon upotrebe noše: ako se dijete popiški ili pokaki odmah nakon sjedenja na noši, to može biti znak da se ne može opustiti, da se boji ili još nije spremno za odvikavanje od pelena. Pokušajte ga opustiti čitanjem knjižica  dok sjedi na noši. Ako to nije dovoljno, pokušajte ponovo s odvikavanjem za nekoliko sedmica.

 

Strah od upotrebe WC šolje: mala djeca često se boje upotrebe WC šolje jer misle da će ih voda tokom ispiranja povući unutra ili da će pasti u šolju. U tom slučaju radije koristite nošu. Kada dijete bude samopouzdano upotrebljavalo nošu, možete ga polako početi navikavati na WC šolju. Izbjegavajte korištenje nastavka za WC šolju ili dječije WC daske jer su često nestabilne i produbljuju strahove.

Nekontrolisano isticanje mokraće: mnoga djeca ne znaju kako kontrolisati svoj mjehur dugo nakon što uspiju veliku potrebu obaviti na noši. Ne brinite se. Nastavite hvaliti uspješne podvige, a uskoro će uslijediti kontrola rada mjehura.

Odbijanje upotrebe noše za veliku potrebu: čak do 20% djece ne želi kakiti na noši ili WC šolji. Razlozi su strah i tjeskoba, svađe s roditeljima, teži karakter ili bolno pražnjenje crijeva uslijed zatvora. U početku za pražnjenje crijeva možete koristiti pelene, ali u blizini noše i nastavite s opuštenim pristupom. Ako dijete ima zatvor, najprije treba riješiti taj problem pa tek onda pristupiti odvikavanju od pelena. Preporučujemo da pročitate ovaj članak . 

Ljutnja prilikom povlačenja vode iz vodokotlića: mnoga djeca svoju stolicu smatraju dijelom svog tijela i izuzetno su ponosna na nju. To može dovesti do bijesa kod puštanja vode iz vodokotlića jer ne žele da njihovo dostignuće nestane. Odvojite vrijeme da objasnite svom djetetu šta je stolica i zašto je potrebno ispiranje. Nagradite svako uspješno ispiranje u skladu s tim.

WC šolju koriste samo kod kuće: djeca često ne žele prazniti crijeva nigdje drugdje nego kod kuće. Drugi WC-i su im strani i mogu imati drugačiji način upotrebe koji im nije poznat ili ih plaši. Kod navikavanja na druge WC-e počnite s poznatim ljudima (nana, prijatelji) i na početku ga uvijek pratite. 

Povratak na upotrebu pelena: u periodima stresa često se dešava da dijete ponovo počne nositi pelene. Najčešće se to dešava kada se rode brat ili sestra jer žele skrenuti pažnju na sebe ili u vrijeme velikih porodičnih promjena – selidbe, preseljenja iz kolijevke u krevet, nove osobe koja se brine o djetetu ili smrti voljene osobe. Ostanite mirni i strpljivi te udovoljite želji djeteta da nosi pelene. Pobrinite se i da provedete puno kvalitetnog vremena sa svojim djetetom. Nakon nekoliko dana pokušajte skrenuti pažnju s pelena i podstaknite dijete da ponovo koristi nošu ili WC šolju.

  Želimo vam mnogo sreće i što manje nezgoda!

   

  Izvori:

  1. The Perils and Pitfalls of Potty Training, Valerie Kimball, MD
  2. Toilet Training, Beth A. Choby, MD, and Shefaa George, MD
  3. Toilet Training: Common Questions and Answers, Drew C. Baird, MD, and Michael Bybel, DO, Carl R. Darnall Army Medical Center, Fort Hood, Texas, Adam W. Kowalski, MD, Winn Army Community Hospital, Fort Stewart, Georgia
  4. nijz.si/wp-content/uploads/2022/07/predsolski_otroci_prirocnik_za_izvajalce_vzgoje_za_zdravje.pdf
    

  Odaberite provjereni kvalitet

  back to top