Od pelene do WC-a – prvi koraci kod odvikavanja od pelena

„Mama, tata..., gotov saaaam!“ Uspješno odvikavanje od pelena je jedna od najpoznatijih i najiščekivanijih prekretnica u djetinjstvu i za dijete i za roditelje. Međutim, ta velika promjena može izazvati veliki stres i brigu cijeloj porodici. Zbog toga se za to dobro pripremite, pratite naše savjete i prije svega nemojte prebrzo početi s odvikavanjem od pelena.
[Translate to Bosanski:] Prvi koraki pri odvajanju od pleničk

Roditelji, jeste li već upoznati s ritmom pražnjenja crijeva svog djeteta?

Ako je odgovor potvrdan, onda će pražnjenje crijeva biti puno lakše jer već znate kada u danu možete očekivati sljedeće punjenje pelene ili noše! 

Roditelji moraju prvenstveno biti spremni na to da će odvikavanje od pelena možda trajati duže. Vaš mališan možda još nije fizički ili emocionalno spreman za promjenu iako su se njegovi vršnjaci uspješno odvikli od pelena.  

WAYA savjet – ljeto je dobro vrijeme za odvikavanje od pelena!

Kada početi odvikavati dijete od pelena?

Nažalost, nemamo jasan odgovor na to pitanje. Djeca se različito razvijaju i imaju različite potrebe.  

Većina djece je spremna odbaciti pelene u uzrastu između 18. i 36. mjeseca života. 
Nova istraživanja su čak otkrila da nema nikakvih prednosti kod odvikavanja prije 27. mjeseca. Većina motoričkih sposobnosti za uspješno pražnjenje crijeva na WC šolji razvija se nakon 24. mjeseca života. 

Zbog toga nemojte žuriti i ne očekujte previše prerano. Djeca će vam reći kada budu spremna ako budete znali prepoznati njihove znakove. Tada će pražnjenje crijeva biti brže i lakše!

Znakovi da je dijete vjerovatno spremno za odvikavanje od pelena: 

 • Želi nositi donji veš za „veliku djecu“.
 • Imitira ponašanje roditelja ili starije braće i sestara.
 • Zna se samo oblačiti i svlačiti (najčešće oko 30. mjeseca).
 • Može samo hodati od WC šolje i do nje (najčešće oko 15. mjeseca).
 • Riječima, mimikom lica ili ponašanjem zna naznačiti da treba ići na WC (grimase, gunđanje, čučanje, držanje pelene, prekrštene nožice – uglavnom između 26. i 29. mjeseca).
 • Možete predvidjeti kada će dijete trebati ići na veliku potrebu i kada će je moći zadržati cijelu noć  .
 • Pokazuje da mu je neugodno biti u prljavoj peleni i traži da je promijenite.
 • Pokazuje zanimanje za upotrebu WC-a i kontrolu stolice (najčešće između 24. i 26. mjeseca).
 • Pelena ostaje suha najmanje dva sata ili tokom odmora – naročito je važna suha pelena nakon popodnevnog odmora (najčešće između 24. i 26. mjeseca). 
 • Mališan je spreman slijediti uputstva koja se sastoje od jedne ili dvije faze.

Većina djece je spremna odbaciti pelene u uzrastu između 18. i 36. mjeseca života.

Kakav je postupak odvikavanja od pelena?

Procijenili ste da je vaš mališan sada emocionalno, psihički i fizički spreman za odvikavanje od pelena i navikavanje na nošu ili WC šolju. Sada se morate pobrinuti da navikavanje bude u vrijeme kada u vašoj porodici nema velikih promjena. Na taj način dijete neće biti pod stresom, a cijela porodica može sve vrijeme posvetiti toj velikoj prekretnici.

 

 

Prvi koraci prema odvikavanju od pelena: 

Polako razvijajte zanimanje za nošu ili WC: neka dijete samo odabere nošu u trgovini, a stavite je u dječiju sobu kako bi je dijete bolje upoznalo. Zajedno čitajte knjige o odvikavanju od pelena ili komentirajte koliko je pelena mokra dok je mijenjate da je dijete i samo prepozna.

Budite primjer: odvojite vrijeme i dozvolite djetetu da vas prati do WC-a. Pokažite mu kako izgleda rutina u WC-u: skidanje, upotreba WC šolje, puštanje vode u šolju, pranje ruku. U tome vam mogu pomoći i vaše starije dijete ili igračke.

Prilagodite svoj dom: preporučujemo da u vrijeme odvikavanja od pelena uklonite tepihe i jastuke, posebno u prostorijama u kojima dijete boravi više vremena. Dijete bi se trebalo igrati u prostorijama gdje se mokraća ili stolica lako čiste. 
Ako se tokom odvikavanja od pelena dogodi nezgoda, nemojte kažnjavati ili grditi dijete.  

Vodite računa o pravilnoj prehrani: za uspješno pražnjenje crijeva potrebna je redovna i bezbolna stolica, zbog toga vodite računa o dovoljnom unosu tečnosti i hrane koja sprečava zatvor (voće, povrće, hrana s puno vlakana).

Obucite dijete u široku i praktičnu odjeću: u vrijeme odvikavanja od pelena važno je obući dijete u odjeću koja se brzo skida – bez patentnih zatvarača, mašni i remena. Zbog toga se preporučuje da se odvikavanje od pelena odvija u ljetnim mjesecima, kada je dijete najmanje odjeveno i može se brzo skinuti kada osjeti potrebu.

  WAYA savjet – u vrijeme odvikavanja od pelena važna je i velika zaliha (čistih) gaćica.

  Sljedeći korak je odabir odgovarajuće metode. Ima nekoliko metoda odvikavanja djece od pelena – od različitih metoda koje se fokusiraju na dijete, preko brzih i „efikasnih“ metoda koje djeluju za nekoliko sati ili dana do metoda koje morate započeti već kada se beba rodi. 

  Pročitajte i naš članak o opuštenom pristupu odvikavanju od pelena i izazovima koje može donijeti navikavanje na WC šolju. 

   

  Izvori

  1. Kimball. The Perils and Pitfalls of Potty Training. Pediatr Ann. 2016 Jun 1;45(6):e199-201.
  2. Choby BA, George S. Toilet training. Am Fam Physician. 2008 Nov 1;78(9):1059-64.
  3. Baird et al. Toilet Training: Common Questions and Answers. Am Fam Physician. 2019 Oct 15;100(8):468-74.
  4. https://nijz.si/wp-content/uploads/2022/07/predsolski_otroci_-_prirocnik_za_izvajalce_vzgoje_za_zdravje.pdf

  Odaberite provjereni kvalitet

  back to top