Nadutost

Napetost u stomaku, gasovi, blaga bol i podrigivanje su simptomi nadutosti. Njima vam tijelo govori da je puno gasova zbog nepravilnog načina života. Bilo da je nadutost kod vas povremen ili hroničan problem, dobro je znati uzroke i načine kako je spriječiti jer time možete izuzetno poboljšati svoje zdravlje.
nadutost, proljev

Šta je nadutost

Nadutost je jedna od najčešćih probavnih tegoba, a može se pojaviti kod muškaraca i žena svih starosnih grupa. Najčešće ćete prvo primijetiti blago nadut stomak, popraćen gasovima i bolovima. Također možete osjetiti nelagodu i osjećaj punog stomaka, a neki mogu osjetiti grčeve. Razlog svih tih neugodnih senzacija je zadržavanje gasova u probavnom sistemu, no mogu ih uzrokovati i druge bolesti i poremećaji.

Nadutost se može pojaviti sama od sebe, a ponekad je prate i drugi problemi kao što su proljev, sindrom iritabilnog crijeva ili funkcionalna dispepsija. 

Osjećaj nadutosti se može mijenjati od izrazito jakog do slabog i jedna je od najneugodnijih pojava koja u velikoj mjeri utiče na život svake osobe. Uprkos učestalosti pojavljivanja nadutost još uvijek nije u potpunosti istražena, a uzroci su složeni i raznovrsni.

Uzroci nadutosti  – kako ih prepoznati

Najčešće se nadutost javlja odmah nakon obroka ili malo kasnije. Te dvije vrste nadutosti ne treba miješati jer su njihovi uzroci potpuno različiti. Ako se odmah nakon jela osjećate naduto, najvjerovatnije je riječ o želučanoj tegobi, no ako se pojavi kasnije, riječ je o crijevnom poremećaju.

Povećano zadržavanje gasova u probavnom sistemu je moguće iz nekoliko razloga:

  • povećan unos gasova gutanjem hrane ili konzumiranjem gaziranih pića
  • povećana proizvodnja gasova u probavnom sistemu zbog bakterija u crijevima
  • hormonalne promjene kod žena prije i za vrijeme menstruacije
  • povećana tjelesna težina
  • uzimanje hrane na koju ste intolerantni ili alergični

Nadutost se može pojaviti sama od sebe, a ponekad je prate i drugi problemi kao što su proljev, sindrom iritabilnog crijeva ili funkcionalna dispepsija. 

Kako spriječiti nadutost

Uz neke promjene u životu nadutost možete smanjiti ili čak sasvim spriječiti. Najvažnije od svega je slušati svoje tijelo i pokušati shvatiti šta mu odgovara, a šta ne. Pri tome vodite računa o ovome:

  • HRANA: Jedite polako i dobro žvačite te smanjite veličinu obroka. Provjerite da li ste netolerantni ili alergični na neke namirnice i izbjegavajte hranu koja nadima (mahunarke, kupusnjače i krstašice). Također izbjegavajte šećer i smanjite unos soli.
  • GUTANJE ZRAKA: Pokušajte sporije piti i jesti, ne pijte gazirana pića, nemojte upotrebljavati slamke i smanjite stres u životu.
  • VJEŽBANJE:Redovna fizička aktivnost poboljšava probavu i povećava oslobađanje gasova.
  • PROBIOTICI: Regulišu mikrofloru u probavnom sistemu i poboljšavaju probavu.

Odaberite provjereni kvalitet

back to top