Srušimo mitove o probavi

U vezi s probavom kruže mnogi mitovi, neistine i zablude. Sigurno ste već čuli da ako je probava zdrava, stolicu imamo jednom dnevno, da je pasulj ono što izaziva najviše gasova i nadimanja, da se probava odvija u želucu, da za zdravu probavu treba konzumirati probiotičke jogurte i sl.
Mitovi o probavi

To su samo neke od najčešćih zabluda, ali ako želite da vaša probava bude zdrava, važno je da budete upoznati s pravim činjenicama, jer ćete samo tako sačuvati zdravu probavu i također da se pobrinete za opće dobro stanje i zdravlje cijelog tijela. Regulisana probava je itekako važna. Da li ste se već susreli sa zatvorom, proljevom, pretjeranim nadimanjem, bolovima u stomaku...? Šta god nam se dešava, najprije nam je neprijatno, a onda se suočavamo s problemom da li uopće krenuti na put, gdje će biti odgovarajući toaleti...

1. Probava se odvija u želucu

Dio probave se zaista odvija u želucu, ali hrana do njega prolazi nekoliko stanica. Proces probave počinje već u ustima i u jednjaku, zatim hrana dolazi do želuca, a probava se onda nastavlja u tankom crijevu i završava u debelom crijevu. Cijeli proces probave je prilično komplikovan i mnogo opsežniji od onoga što se dešava u želucu.

2. Proljev je znak infekcije, zato je najbolje ostaviti da on sam riješi problem u našem tijelu

Uzroci proljeva mogu biti razni: od bakterija, virusa, pokvarene hrane, uzimanja antibiotika pa do stresa i alergija. Kakav god da je razlog, stručnjaci preporučuju brzo liječenje jer proljev može brzo izazvati dehidraciju, a iz tijela se izbacuju i brojni važni elektroliti. Kada se pojavi proljev, preporučuje se unošenje što više tekućine i posebno pripremljene rehidracijske otopine koju možete kupiti u apoteci, može i voda ili nezaslađen čaj te upotreba probiotika.

Kada se pojavi proljev, stručnjaci preporučuju brzo preduzimanje mjera jer je moguća dehidracija.

3. Pravilan ritam izlučivanja stolice je jednom dnevno

U stvari nema pravila za ritam pražnjenja crijeva. Većina ljudi stolicu stvarno izlučuje jednom dnevno, mnogi čak i više puta dnevno ili rjeđe, recimo dva do tri puta sedmično. Znajte da je jedini pravi ritam onaj na koji ste vi navikli. I stručnjaci sve te ritmove shvataju normalnim. Ali ako vaše pražnjenje crijeva postane drugačije od uobičajenog, probajte probiotike.

4. Tegobe s probavom su nešto čega bi vas trebalo biti sram

86% svih odraslih se susreće s tegobama s probavom, a barem polovinu odraslih često muče poremećaji probave. Uz toliku učestalost probavne tegobe zaista nisu nešto čega biste se trebali sramiti. Te tegobe su svakodnevne, a efikasna pomoć za to su i probiotici.

5. Mnogo tekućine je dobro u otklanjanju zatvora

Uzrok zatvora krije se negdje drugdje. Naravno, treba se pobrinuti za dovoljan unos tekućine, ali ni dva do tri litra tekućine dnevno ne mogu izliječiti zatvor. Zatvor može nastati i kao posljedica uzimanja raznih lijekova, zbog stresa, promjene sredine... Veoma je važan kvalitet prehrane.

6. Za zdravu probavu treba popiti što više probiotika

Redovno konzumirate jogurte s dodanim probioticima ili druge probiotičke proizvode jer ste čuli da je to dobro za vašu probavu? Neki probiotički sojevi dokazano zaista pomažu kod nekih probavnih tegoba, ali nije istina da pomažu baš svi. Uvijek potražite koji probiotički soj sadrže probiotici i raspitajte se koliko su istraženi. Probiotici WAYA Biotic sadrže jedan od najistraženijih sojeva na svijetu –Lactobacillus rhamnosus GG, koji je kralj probiotika. To je »dlakavi« probiotik koji se svojim fleksibilnim bičevima (pilima) veže za crijevnu sluznicu i uspješno se »bori« protiv štetnih bakterija.

Dokazano je da neki probiotički sojevi pomažu kod probavnih tegoba, ali ne svi. Provjerite koji!

7. Slijepo crijevo nije važno

U prošlosti se smatralo da slijepo crijevo nije bitno. Ali danas je dokazano da slijepo crijevo služi kao inkubator za probiotike. Kada se pojave razne bolesti, slijepo crijevo oslobađa probiotičke bakterije i tako doprinosi liječenju. To je i razlog što se slijepo crijevo sada odstranjuje samo u neophodnim slučajevima.

8. Probiotici su u stomaku

Djelimično je tačno. Nije tačno! Probiotici – dobre bakterije – su prisutne u cijelom tijelu, gdje se brinu za uspostavljenu ravnotežu između dobrih i loših bakterija. Na milione ih živi u ustima, nosnoj šupljini, jednjaku, oko pluća. Nalaze se i u našem želucu, crijevima, vagini, oko anusa, u zglobovima, ispod pazuha, ispod noktiju, između prstiju, u mokraćnim kanalima i na mnogim drugim mjestima u tijelu i tako čine važan dio našeg tijela. Najviše ih ima u debelom crijevu, gdje je i najpovoljnija sredina za njih – ima dosta hrane, a sredina nije toliko kisela kao u želucu.

back to top