Kako regulisati probavu i zašto pri tome upotrijebiti probiotike?
DRUGI DIO

Sebastjan Rozman, mr. pharm.
Probavne tegobe su jako neugodne i često utiču na naše fizičko stanje i raspoloženje, a konačno i na naše samopouzdanje.
Zdrava i regulisana probava

Kako regulisati probavu i zašto pri tome upotrijebiti probiotike? PRVI DIO

Pogledajmo i drugi dio članka s korisnim uputstvima za zdravu i regulisanu probavu.

4. Imajte u vidu koja hrana je za vas problematična (alergije i intolerancije)

Probavni sistem svakog od nas ima svoje posebnosti i moguće alergije ili intolerancije za neke vrste hrane.

Alergija na hranu javlja se kada naše tijelo, preciznije naš imunološki sistem, pogrešno prepozna sastojak hrane (najčešće je to specifična bjelančevina) kao tvar štetnu za organizam i počne se pretjerano braniti brzim, burnim ili čak životno opasnim upalnim imunološkim odgovorom. Zbog burne reakcije tijela pojedinci su obično dobro upoznati sa svojim alergijama na hranu.

Manja osviještenost o izbjegavanju hrane prisutna je kod intolerancije na hranu. Kod intolerancije je riječ o probavnoj tegobi koja se javlja zbog odsustva probavnog enzima ili zbog nepravilnosti u sposobnosti osobe da apsorbira određene hranljive tvari.

Intolerancija na hranu može se izraziti na različite načine. Neke osobe mogu pojesti manju količinu inače problematične hrane bez većih tegoba. Kod njih tek nakon povećanja količine problematične hrane nastupaju simptomi, zbog toga se dešava da mnogi uopće nisu svjesni svoje intolerancije. Ako vam se međutim često pojavljuju neobjašnjene probavne tegobe, savjetujemo da vodite dnevnik ishrane, u koji ćete upisivati:

  • koju hranu jedete
  • koje simptome probavnih tegoba doživljavate
  • vremenski raspored hrane i simptoma

Retrospektivnom analize takvog dnevnika hrane možete primijetiti postojanje uzoraka uzimanja hrane u vezi s (vremenski zakašnjelom) pojavom probavnih tegoba. Na takav način možete osvijestiti eventualnu intoleranciju na hranu i izbjegavanjem, zamjenom ili ograničenjem unosa sporne hrane sasvim ukloniti neželjene probavne poremećaje. Duže trajanje probavnih tegoba svakako je pravi razlog za posjetu ljekaru.

5. Zdrava, raznovrsna i visokofunkcionalna crijevna mikroflora je ključ do regulisane probave

5.1. Šta je uopće crijevna mikroflora?  

Naš probavni sistem naseljen je raznovrsnim ekosistemom mikroorganizama čiji su uravnoteženi sastav i primjerena aktivnost vrlo važni za regulisanu i zdravu probavu te očuvanje općeg zdravlja organizma. Te korisne nakupine mikroorganizama (većinom bakterija) već dosta dugo nose naziv crijevna mikroflora. Neke korisne funkcije crijevne mikroflore uključuju:

  • proizvodnju različitih hranljivih tvari za nas (domaćina)
  • sprečavanje infekcija koje uzrokuju crijevni patogeni mikroorganizmi (štetne tvari)
  • povećanje normalnog imunološkog odgovora

Među naučnicima već duže postoji uvjerenje da sastav i funkcija crijevne mikroflore zavise od osobina nas samih, a među njima su najvažnije:

  • naša dob
  • naše opće zdravstveno stanje
  • naše eventualne bolesti
  • naš nivo stresa

Novija ispitivanja otkrivaju veliku važnost prehrane i dodataka prehrani. Medicina zasnovana na dokazima danas priznaje postojanje neposredne veze između usavršenog sastava i rada crijevne mikroflore te uzimanja nekih hranljivih tvari (prebiotika) i dodataka prehrani (probiotika).

Medicina zasnovana na dokazima danas priznaje postojanje neposredne veze između usavršenog sastava i rada crijevne mikroflore te uzimanja nekih hranljivih tvari (prebiotika) i dodataka prehrani (probiotika).

5.2. Šta su dakle prebiotici?

Prebiotici su definisani kao sastojci naše prehrane koji služe kao hranljive tvari za korisne bakterije unutar crijeva, a ujedno nisu hranljive tvari za patogene bakterije u crijevima. Od količine i tipa unesenih prebiotika neposrednozavisesastav i metabolička aktivnost naše crijevne mikroflore, a posljedica su neposredni uticaji na naše zdravlje i dobro opće stanje organizma.

Prebiotici se nalaze u različitoj hrani, a najčešće su prisutni u voću, povrću i žitaricama. U prvom dijelu članka detaljno su opisana prehrambena vlakna i ona su često, ali ne uvijek, također prebiotici.

Prebiotike najčešće nalazimo u paradajzu, artičokama, bananama, šparogama, bobičastom voću, bijelom i crvenom luku, radiču, zelenom povrću, mahunarkama, ovsu, lanenim sjemenkama, ječmu i pšenici.

5.3. A šta su probiotici?

Izraz probiotik potvrđen je tek sredinom prošlog vijeka, ali upotreba fermentacije mliječnih kiselina i iskorištavanje pogodnih efekata fermentiranih proizvoda u korist zdravlja ljudi seže još u antička vremena. Još su stari Rimljani i Grci poznavali različite recepte za izradu kiselog mlijeka.

Svjetska zdravstvena organizacija definirala je probiotike kao: živi sojevi selektivno odabranih mikroorganizama koji prilikom primjene u odgovarajućim količinama domaćinu obezbjeđuju korist za zdravlje.

5.4. Široka paleta korisnih efekata koje osiguravaju probiotici

Probiotik kao dodatak prehrani sadrži jedan ili više živih sojeva bakterija korisnih za crijevnu mikrofloru koji poboljšavaju našu probavu brojnim mehanizmima djelovanja:

  • podstiču razvoj zdrave crijevne mikroflore
  • osiguravaju odgovarajući odnos između patogenih i korisnih crijevnih bakterija
  • omogućavaju pravilnu obnovu crijevne mikroflore nakon liječenja antibioticima
  • poboljšavaju sindrom razdražljivog crijeva
  • sprečavaju nastanak raka debelog crijeva i rektuma
  • sprečavaju nastanak želučanih ulkusa
  • sprečavaju, odnosno skraćuju trajanje proljeva
  • ublažavaju intoleranciju laktoze

Pored djelovanja na probavu probiotici imaju i brojne druge efekte povoljne za zdravlje:

  • povećavaju snagu našeg imunološkog sistema
  • ublažavaju alergije na hranu
  • pomažu u savladavanju zubnog karijesa
  • ublažavaju kandidijazu
  • olakšavaju atopijski dermatitis

5.5. Zašto odabrati upravo WAYA® Forte kapsule?

Naravno da različiti sojevi probiotičkih bakterija nisu jednakovrijedni, zbog toga vam preporučujemo WAYA® Forte kapsule, koje sadrže najistraženiji soj probiotičkih bakterija Lactobacillus rhamnosus GG, koji osim gore opisanog općeg probiotičkog djelovanja donosi i brojne druge prednosti potvrđene ispitivanjima. Neke od tih prednosti slijede u nastavku:

  • Lactobacillus rhamnosus GG najefikasnije smanjuje pojavu proljeva koji uzrokuje liječenje antibioticima, što je dokazano mnogim ispitivanjima.
  • Na osnovu ispitivanja provedenog u hraniteljskom domu u Helsinkiju redovna upotreba Lactobacillus rhamnosus GG u obliku probiotika znatno je smanjila broj infekcija respiratornog sistema.

 

Da zaključimo: vidimo da probiotici imaju dosta pozitivnih uticaja za naše zdravlje. Jedan od izazova proizvođača probiotičkih dodataka prehrani jeste da osiguraju dolazak metabolički aktivnih (živih) bakterija na mjesto djelovanja (crijeva).

WAYA® Forte kapsule se ističu među ostalim probioticima dostupnim na tržištu jer je posebnom tehnologijom mikroinkapsulacije (zaštita probiotskog soja mikrokapsulama) osiguran dolazak najvećeg broja metabolički aktivnih (živih) bakterija u debelo crijevo, što osigurava i najveći stepen efikasnosti.

Izvori

  1. Livovsky DM, Pribic T, Azpiroz F. Food, Eating, and the Gastrointestinal Tract. Nutrients. 2020 Apr 2;12(4):986. doi: 10.3390/nu12040986. PMID: 32252402; PMCID: PMC7231022.
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/319176#what-are-the-benefits-of-fiber (Pristupljeno 7. 2. 2021)
  3. Otles S, Ozgoz S. Health effects of dietary fiber. Acta Sci Pol Technol Aliment. 2014 Apr-Jun;13(2):191-202. PMID: 24876314.
  4. https://www.healthline.com/nutrition/22-high-fiber-foods (Pristupljeno 7. 2. 2021)
  5. https://www.health.harvard.edu/digestive-health/dont-tolerate-food-intolerance (Pristupljeno 7. 2. 2021)
  6. Holscher HD. Dietary fiber and prebiotics and the gastrointestinal microbiota. Gut Microbes. 2017 Mar 4;8(2):172-184. doi: 10.1080/19490976.2017.1290756. Epub 2017 Feb 6. PMID: 28165863; PMCID: PMC5390821.
  7. Markowiak P, Śliżewska K. Effects of Probiotics, Prebiotics, and Synbiotics on Human Health. Nutrients. 2017 Sep 15;9(9):1021. doi: 10.3390/nu9091021. PMID: 28914794; PMCID: PMC5622781.
back to top