Vaše dijete ima proljev – preduzmite mjere!

Svako dijete prije ili kasnije susretne se s probavnim smetnjama, među kojima su proljevi česti. Dobro je znati što učiniti kad se pojavi proljev. Mnogi misle da je osnovna mjera kod proljeva dijeta, ali ipak nije tako.

Proljevi su česti i u BiH

Infektivni proljevi spadaju u najčešće zarazne bolesti u svijetu pa tako i u BiH. Oni su najčešći uzrok prihvata djeteta u bolnicu.

Udio djece kojoj je zbog proljeva potrebno liječenje u bolnici približno je 5%. Hospitalizacija je potrebna prije svega zbog dehidracije i općeg lošeg stanja, što je posljedica proljeva.

Češće obolijevaju djeca uključena u vrtić, osobe s oslabljenim imunitetom, osobe koje se liječe antibiotikom i putnici koji putuju u manje razvijene predjele. Tok bolesti teži je kod dojenčadi i starijih osoba (iznad 75 godina), kod kojih je češći i prihvat u bolnicu.

Kod proljeva se preporučuje uzimanje dokazano efikasnih probiotičkih kultura koje smanjuju trajanje i intenzitet proljeva

Hitne mjere kad se pojavi proljev:

 • Posebna dijeta kod proljeva nije potrebna. Treba se samo pobrinuti za dovoljno pića i za nadoknađivanje elektrolita (konzumacijom slanih jela i rehidracijskim otopinama koje možete kupiti u apoteci).
   
 • Vrlo dobro se treba pobrinuti za higijenu. Najvažnije je dobro i često prati ruke tečnom vodom i sapunom. Ruke treba obavezno oprati nakon upotrebe zahoda te prije pripreme hrane i pića. Djeci je potreban odgovarajući nadzor pri pranju ruku da to naprave uistinu temeljito.
   
 • Moramo se pobrinuti za čišćenje i dezinficiranje predmeta (igračaka) i površina koje su u kontaktu s izmetom i često ih diramo (površine za previjanje dojenčadi, kvake...).
   
 • Vrlo je važno da dijete koje oboli od proljeva ne ide u vrtić i ostane kod kuće toliko dugo dok jedan dan nema proljev. Osoblje u vrtiću mora se također pobrinuti da se pri pojavi akutnog proljeva (prvenstveno rotavirusne infekcije) prostorije i površine za igranje temeljito očiste i dezinficiraju. Spomenuti virus može naime na površinama ostati još nekoliko sedmica ili mjeseci.
   
 • Ako je od proljeva oboljela odrasla osoba, ne smije pripremati hranu za druge članove porodice.

Odaberite provjereni kvalitet

back to top