Na putovanje s putnom apotekom

Slavka Brajović Hajdenkumer
Krećete na odmor? Da li ste već napunili putnu apoteku? Niste? Onda to učinite. Neka vam prehlada, upala ušiju, proljev, posjekotine i druge neugodnosti ne pokvare dugo očekivani godišnji odmor. Ako se ipak nešto dogodi, dobro je – naročito na mjestima koja ne poznajemo – imati u ličnoj prtljazi prvu pomoć koja može olakšati prolazni bol i pomoći u obradi manjih povreda.

1. Najprije propisani lijekovi

Lijekovi koje nam je propisao ljekar i stalno ih uzimamo te potrebna medicinska sredstva za hronične bolesnike spadaju u lični prtljag prije svih drugih neophodnih potrepština za putovanje.

Lijekove treba, ako nije definisano drugačije, čuvati na temperaturi nižoj od 25 stepeni Celzija te ih zaštititi od svjetlosti i vlage. Komad prtljaga u koji ste spremili putnu apoteku uvijek držite pri ruci. Ako državne granice prelazite s iglama, špricevima i drugim neophodnim medicinskim sredstvima, onda pri ruci morate imati i potvrdu svog ljekara.

2. Zdravstveno osiguranje

Povreda ili bolest mogu vas u inostranstvu skupo koštati. Naročito ako nemate važeću karticu zdravstvenog osiguranja ili uređeno zdravstveno osiguranje za inostranstvo kad putujete preko granice. Zbog toga je dobro misliti na osiguranje još prije odlaska pa na put možete krenuti što bolje pripremljeni.

3. Povišena temperatura, mučnina i proljev na putovanju

Na godišnjem odmoru nikako ne želite oboljeti, imati temperaturu i bolove pa zbog toga ponesite sa sobom toplomjer i sredstvo za snižavanje tjelesne temperature te za ublažavanje bolova.

Mnogima vožnja autom, autobusom ili plovilima uzrokuje mučninu. Neka torbica za prvu pomoć sadrži i lijekove protiv mučnine. Budući da se na godišnjem odmoru i putovanju često javljaju probavne tegobe kao što su proljev, zatvor i nadutost, neka se u putnoj apoteci nađe i proizvod s mliječnokiselinskim bakterijama koje stvaraju zdravu ravnotežu između korisnih i štetnih bakterija u crijevnoj mikroflori i posljedično ojačavaju imunološki sistem, crijevnu sluznicu, podstiču razgradnju hrane i apsorbiranje hranjivih sastojaka.

Regulisana probava, naročito na putovanju, zlata je vrijedna jer sigurno ne želite provesti svoj godišnji odmor na zahodu neke prekrasne turističke destinacije. U slučaju trovanja hranom te posljedične mučnine i povraćanja bit ćete jako zahvalni za rehidracijske soli koje će vam vratiti snagu nakon izrazitije mučnine, gubitka apetita, proljeva i povraćanja.

Za regulisanu probavu na godišnjem odmoru pobrinut će se probiotici.

4. Žuljevi i ranice

Kakve neugodnosti i koliko bolova može izazvati jedan mali žulj, vjerovatno ne treba posebno isticati. Zato su flasteri za žuljeve neophodna oprema putne apoteke.

A ništa manje dezinficijens, sterilna gaza i zavoj kojim ćete obraditi ogrebotine i druge povrede kože. Budući da smo na godišnjem odmoru obično aktivniji nego inače, ako uganete ili istegnete mišiće, dobro će vam doći krema koja lokalno ublažava bol i umor u nogama.

5. Zaštita od sunca i insekata

Izlaganje suncu za kožu i zdravlje je opasno; zbog toga ga u najriskantnijim satima izbjegavajte. Ako to nije moguće, obucite odjeću koja prekriva veći dio kože, a otkrivene dijelove zaštitite kremom za sunčanje koja je ljeti obavezan dio putne apoteke.

Nemojte zaboraviti kapu i kvalitetne sunčane naočale. Za zaštitu od uboda komaraca, krpelja i drugih insekata u putnoj apoteci ne smiju nedostajati ni repelenti.

Želimo vam vesele, sigurne i zdrave dane na godišnjem odmoru!

Odaberite provjereni kvalitet

back to top