Dolazi sezona rotavirusa

Urša Jarc, mr. ph.
Gotovo svako dijete u Evropi zarazi se rotavirusom barem jedanput do svoje pete godine. Rotavirus je kod djece prije svega u zimskim mjesecima najčešći uzročnik crijevnih infekcija koje se pojavljuju u obliku povraćanja i proljeva.

Rotavirus je mali virus koji se razmnožava u ćelijama tankog crijeva. Kada se dovoljno razmnoži, ćelija odumre i brojni se virusi ponovno otpuštaju u crijevo. Odumiranje ćelija crijevne stijenke sprječava probavljanje konzumirane hrane i apsorpciju vode.

Probavni sistem brže se prazni zbog velikog volumena neprobavljene hrane i vode. Rezultat je vodenast i čest proljev, bolovi u stomaku , groznica i – na samom početku zaraze – povraćanje. Povraćanje i proljev obično traju od 3 do 8 dana.

Povraćanje i proljev mogu uzrokovati opasan gubitak tečnosti i elektrolita, odnosno dehidraciju, koja se očituje kao povećana žeđ, suha usta i raspucane usnice, plač s malo suza ili bez suza, upale oči te blijeda i hladna koža. Dijete mokri manje nego obično, urin je tamnije boje i može imati neugodan miris. Dijete je na početku razdražljivo, kasnije postane bezvoljno, pospano i zbunjeno.

Nema određenog liječenja, pa je najvažnije nadoknaditi izgubljenu tekućinu, elektrolite i glukozu, te uzimati i učinkovite probiotičke kulture.

Što je dijete manje, to je dehidracija opasnija – jedno od 70-ero djece trebat će infuziju u bolnici. Ako dijete ne pije vodu, potrebno mu je dati razrijeđen sok, a još bolje je ako pije oralne rehidracijske otopine.

Tečnost je potrebno davati u redovitim vremenskim razmacima i u manjim količinama. Ako dijete povraća, pričekajte 20 do 30 minuta, a zatim nastavite s davanjem tečnosti. Kod dojenčadi nastavite s dojenjem.

Rehidracija je najvažnija mjera kod proljeva!

Ljekara je uvijek potrebno posjetiti u slučaju dojenčadi do trećeg mjeseca starosti, teže osnovne bolesti, neprekidnog povraćanja i čestog pražnjenja crijeva većim količinama stolice (više od 8 puta na dan).

Za sprječavanje širenja virusa najvažnija je dobra higijena. Virus se nalazi u stolici zaraženog djeteta i može se brzo prenijeti na drugu djecu i odrasle osobe putem zaraženih ruku, igračaka, dodirivanjem zaraženih površina, putem hrane i vode.

Mala djeca najpodložnija su zarazi. Prva zaraza obično prouzrokuje najteže simptome, a svaka zaraza nakon toga je blaža. Dijete je zarazno cijelo vrijeme tokom trajanja simptoma i još tri dana nakon prestanka simptoma te stoga mora ostati kod kuće kako ne bi zarazilo drugu djecu u vrtiću ili školi. Zarazu možemo ublažiti i cijepljenjem.

Kod proljeva se preporučuje uzimanje dokazano efikasnih probiotičkih kultura koje smanjuju trajanje i intenzitet proljeva.

Zaraza rotavirusom može narušiti vrlo krhku ravnotežu dječijeg probavnog sustava. Čest proljev, uz virus, odstranjuje i crijevnu mikrofloru koja se do druge godine starosti još uvijek razvija.

Dječijoj mikroflori tako je nakon preboljene zaraze potrebno duže vremena da se oporavi nego odrasloj mikroflori. Obnovu crijevne mikroflore možete pospješiti tako da u prehranu što prije uvedete dokazano učinkovite probiotičke kulture, kao što su Lactobacillus rhamnosus GG i Saccharomyces boulardii.

Izvori:

  1. Raming R. J. Virol. Oct. 2004;78(19): 10213–10220
  2. Soriano-Gabarro M et al. Pediatr infect Dis J 2006;25(1):Suppl S7-S11
  3. Parashar et al. Emerg Infect Dis 2003;9(5):565–572

Odaberite provjereni kvalitet

back to top