Zašto je važno uzimanje probiotika u trudnoći?

Tokom trudnoće i dojenja vrlo je važna raznovrsna prehrana bogata mikroelementima kao što su vitamini i minerali te korisne mliječnokiselinske bakterije (probiotici), za koje se pokazalo da imaju blagotvoran uticaj na ravnotežu crijevne mikroflore.

Trudnoća je jedno od najljepših i najčarobnijih perioda u životu. Radujemo se novom životu i novim iskustvima, a istovremeno se javlja i briga o tome kako se najbolje pobrinuti o sebi i svom dojenčetu.

Zbog toga se žene tokom trudnoće i dojenja često pitaju kako spriječiti ili barem ublažiti razne tegobe koje se javljaju u tom periodu. Probavne tegobe i zatvor su česti saputnici mnogim trudnicama. Kasnije, kada nam se pridruži dojenče, susrećemo se s kolikama i drugim probavnim tegobama, a postoji i velika mogućnost alergija. Šta možemo učiniti da bismo spriječili ili ublažili te tegobe?

Tokom trudnoće i dojenja vrlo je važna raznovrsna prehrana bogata mikroelementima kao što su vitamini i minerali te korisne mliječnokiselinske bakterije (probiotici), za koje se pokazalo da imaju blagotvoran uticaj na ravnotežu crijevne mikroflore. Njen sastav specifičan je za pojedinca, ali u stručnoj se literaturi navode određeni sojevi mliječnokiselinskih bakterija koji povoljno utiču na rad crijeva.1

Zadnja otkrića pokazuju da crijevna mikroflora (koja se sastoji od preko 1000 vrsta različitih bakterija, kvasaca i arheja) ima važnu ulogu u održavanju zdravlja. Uzimanjem određenih bakterija također možemo uticati na mikrofloru u crijevima. Naime, konzumacija probiotika, odnosno korisnih mliječnokiselinskih bakterija tokom trudnoće i kod dojenčadi povezana je sa zaštitnom ulogom protiv preeklampsije, trudničkog dijabetesa, vaginalnih infekcija, alergijskih bolesti, s blagotvornim uticajem na dobijanje tjelesne težine majke i novorođenčeta.2 Konzumacija probiotika pomaže i kod uspostavljanja ravnoteže crijevne mikroflore, a time i kod ublažavanja različitih probavnih tegoba.

Konzumacija probiotika pomaže i kod uspostavljanja ravnoteže crijevne mikroflore, a time i kod ublažavanja različitih probavnih tegoba.

Trudnički dijabetes i vaginalne infekcije

Ispitivanja su pokazala da upotreba probiotika tokom trudnoće može poboljšati metabolizam glukoze i tako smanjiti učestalost trudničkog (gestacijskog) dijabetesa i preeklampsije.5 Trudnički dijabetes može značiti povećani rizik od razvoja dijabetesa (naročito tipa 2) čak i nakon trudnoće, a djeca trudnica s trudničkim dijabetesom sklonija su gojaznosti i dijabetesu kasnije u životu, tokom kasnog puberteta i rane odrasle dobi.6

Probiotici također pokazuju povoljan efekat u održavanju uravnotežene vaginalne mikroflore. Njihova upotreba može smanjiti učestalost vaginalnih upala.5

Alergije kod djece

Svjetska organizacija za alergije (World Allergy Organisation – WAO) preporučuje uzimanje probiotika trudnicama koje imaju povećani rizik od razvoja alergija kod svoje djece. Djeca s povećanim rizikom su ona kod kojih barem jedan roditelj odnosno brat ili sestra ima ili je imao alergijski rinitis, astmu, ekcem ili alergiju na hranu.7

Ispitivanja korisne bakterije Lactobacillus rhamnosus GG pokazala su dobre rezultate u prevenciji pojave alergija. Ako su majke uzimale korisne bakterije Lactobacillus rhamnosus GG tokom trudnoće, a djeca nakon rođenja, bile su efikasne u prevenciji rane atopijske bolesti kod djece s povećanim rizikom od alergija.8

Ako su majke uzimale korisne bakterije Lactobacillus rhamnosus GG tokom trudnoće, a djeca nakon rođenja, bile su efikasne u prevenciji rane atopijske bolesti kod djece s povećanim rizikom od alergija.

Probavne tegobe u trudnoći i kod dojenčeta

Probavne tegobe česta su neugodnost koja nam se događa tokom trudnoće. Korisna bakterija Lactobacillus rhamnosus GG pomaže regulisati našu crijevnu mikrofloru i zbog toga se preporučuje za održavanje regulisane probave.

Međutim, nakon trudnoće susrećemo se i s probavnim tegobama kod dojenčeta. Česte su kolike koje prepoznajemo po neutješnom plaču dojenčeta, stezanju šaka i grčenju koljena. Čak i u tim situacijama može nam pomoći korisna bakterija Lactobacillus rhamnosus GG. Naime, ona dokazano smanjuje plač kod djece s kolikama za 60%.9 Proizvod s korisnom bakterijom Lactobacillus rhamnosus GG u našoj kućnoj apoteci također će nam pomoći u slučajevima proljeva (kod dojenčeta ili majke) i drugih probavnih tegoba.

Sigurnost upotrebe probiotika u trudnoći

Brojna provedena ispitivanja ukazuju na to da je upotreba probiotika tokom trudnoće sigurna. Ne postoje sigurnosna upozorenja za konzumaciju provjerenih probiotika tokom trudnoće i dojenja, a nema ni izvještaja o mogućim neželjenim dejstvima kod trudnica i dojilja.3, 4

Važno je samo odabrati kvalitetno izrađene, provjerene i dokazano efikasne probiotike. Lactobacillus rhamnosus GG je jedna od najistraživanijih bakterija s dokazanom efikasnošću u brojnim indikacijama (sadrže je proizvod WAYA).

Uživajte što više tokom trudnoće, opustite se i stavite sebe na prvo mjesto. Da biste brige i probleme sveli na najmanju moguću mjeru, pomozite sebi uz probiotike.

Nemojte zaboraviti ni dodatke prehrani za trudnice. Potreba za nutrijentima se naime povećava u trudnoći za 50–100 procenata. Uz samo 1 Novalac prenatalnu kapsulu na dan zadovoljit ćete potrebe za svim ključnim hranljivim tvarima su koje su vam potrebne za zdrav razvoj dojenčeta.

Izvori i literatura:

  1. Guarner et al. World Gastroenterology Organisation Global Guidelines: probiotic and prebiotics. February 2017.
  2. Gomez Arango et al. Probiotics and pregnancy. Curr Diab Rep. 2015 Jan;15(1):567.
  3. Luoto et al. Impact of maternal probiotic-supplemented dietary counselling on pregnancy outcome and prenatal and postnatal growth: a double-blind, placebo-controlled study. Br J Nutr. 2010 Jun;103(12):1792-9.
  4. Elias et al. Are probiotics safe for use during pregnancy and lactation? Can Fam Physician. 2011 Mar; 57(3): 299–301.
back to top