Zašto je potrebno uzimati probiotičke kulture uz antibiotik?

Urša Jarc, mr. ph.
Svako liječenje antibioticima može ozbiljno narušiti ravnotežu korisnih i štetnih bakterija u crijevima što ubrzo može prouzročiti nove zdravstvene tegobe. Najčešće nuspojave kod uzimanja antibiotika su probavne smetnje.
Tokom liječenja antibioticima uvijek uzimajte i probiotike

Zajednica svih mikroorganizama u crijevima zove se crijevna mikrobiota. Umjesto nas i za nas obavlja puno korisnih zadataka. Pomaže razgraditi hranu koju pojedemo, štiti nas od štetnih tvari i patogena te potiče obnovu ćelija i održava zid crijeva čvrstim. Osim toga, utječe na razvoj i rad imunološkog sistema te je zato prijeko potrebna za naše zdravlje.

Zdravu mikrobiotu odlikuje ravnoteža između korisnih i štetnih bakterija. Kao takva uspješno se odupire štetnim vanjskim faktorima koje mogu prouzročiti različiti stresni faktori (neuravnotežena prehrana, stres, infekcije, putovanja, antibiotici).

Ako su stresni faktori prejaki (npr. liječenje antibioticima), njezina se ravnoteža može toliko narušiti da ne može brzo uspostaviti stabilno stanje. U svim takvim situacijama mogu pomoći probiotičke kulture.

Probiotičke kulture dakle pomažu održavati stanje ravnoteže i uređenu probavu.

Proljev pri liječenju antibioticima

Tokom uzimanja antibiotika najčešće su nuspojave probavne smetnje, kao što su proljev, nadutost, slabost i bol u stomaku. Antibiotici, naime, ne razlikuju korisne od štetnih bakterija tako da uz štetne bakterije unište i korisne bakterije u crijevima. Proljev uzrokovan antibioticima može se pojaviti na početku liječenja ili čak i do osam sedmica nakon završetka liječenja antibioticima i to kod svake treće osobe koja uzima antibiotike.

Svako liječenje antibiotikom jako narušava bakterijsku ravnotežu inače zdravih crijeva

Dodavanjem probiotičkih kultura može se uspostaviti ravnoteža crijevne mikrobiote

Probiotici su živi mikroorganizmi, prije svega bakterije mliječne kiseline, koji povoljno djeluju na zdravlje domaćina ako se uzimaju u dovoljnoj količini.

Nalaze se u fermentiranim prehrambenim proizvodima, kao što su kefir i jogurt, a mogu se kupiti i u obliku dodataka prehrani. Najpoznatija i preporučena upotreba probiotika je pri probavnim smetnjama, kao što su proljev i nadražena crijeva.

Probiotičke kulture u probavnom sistemu natječu se s bakterijama štetnima za zdravlje, razgrađuju hranu, potiču probavu i pomažu pri očuvanju prirodne otpornosti.

Pogrešno je mišljenje da jedna probiotička kultura ima sve gore navedene povoljne učinke jer se one međusobno razlikuju. Neke su uspješnije u borbi protiv štetnih bakterija, druge u poticanju rada probavnog sistema i/ili regulisanju imunološkog sistema.

Probiotička kultura može biti učinkovit pomoćnik crijevnoj mikrobioti samo onda ako je pažljivo odabrana, proučena i testirana.

Koji probiotik odabrati?

Istražen je već velik broj sojeva, ali pri liječenju probavnih smetnji najčešće se ističu bakterije roda Lactobacillus i Bifidobacterium te gljivica Saccharomyces boulardii.
Svaki soj ima svoje karakteristično djelovanje te se stoga djelovanja pojedinačnih probiotičkih sojeva ne mora odnositi na sve probiotike.

U sprečavanju proljeva koji je posljedica uzimanja antibiotika u kliničkim se ispitivanjima najbolje pokazao soj Lactobacillus rhamnosus GG. Istovremeno uzimanje probiotika koji sadrži soj Lactobacillus rhamnosus GG, uz liječenje antibioticima smanjuje rizik od pojave proljeva za više od 60 %1. Upotrebom probiotičke kulture možemo i sami pridonijeti bržem oporavku nakon bakterijske infekcije, a prije svega možemo izbjeći neugodne probavne smetnje i povećati mogućnost ozdravljenja antibioticima.

Dokazano je da istovremena primjena probiotika koji sadrži soj L. rhamnosus GG uz liječenje antibiotikom smanjuje rizik od proljeva za više od 60%.

Preporučuje se da se probiotička kultura uzima već na početku liječenja antibioticima i nastavi uzimati sve do završetka liječenja antibioticima. Budući da antibiotici mogu negativno utjecati na probiotičke kulture za optimalno djelovanje preporučuje se da antibiotike i probiotičke kulture uzimate u razmaku od barem dva sata.

Pravilna i sigurna upotreba antibiotika doprinosi efikasnijem liječenju, rjeđoj upotrebi antibiotika i smanjenju otpornosti mikroorganizama na antibiotike. Tome pridonosi i istovremena upotreba sigurnih i učinkovitih probiotičkih kultura već od prvog dana uzimanja antiobiotika. Proizvodi WAYA Biotic sadrže dokazanu, mikroinkapsuliranu probiotičku kulturu Lactobacillus rhamnosus GG.

 

Izvori:

  1. Vanderhoof JA. Lactobacillus GG in the prevention of antibiotic-associated diarrhea in children. J Pediatr. 1999 Nov;135(5):564-8
  2. Floch MH. et al. Recommendations for probiotics use – 2015 update. J Clin Gastroenterol.2015;49:S69-73.
  3. Del Piano M, Carmagnola S, Ballarè M, Sartori M, Orsello M, Balzarini M, Pagliarulo M, Tari R, Anderloni A, Strozzi GP, Mogna L, Sforza F, Capurso L. Is microencapsulation the future of probiotic preparations? The increased efficacy of gastroprotected probiotics. Gut Microbes. 2011;2:120-3
back to top