Nakon praznika javlja se žgaravica

Većina ljudi provodi praznike zajedno s onima koji im najviše znače. Zaslađivanje kolačima za vrijeme božićnih praznika, novogodišnja večera, sočna uskrsna orahnjača ili rođendanska torta okupljaju nas za stolom i tokom proslava. To je vrijeme kada na našim tanjirima obično ima najviše mesa, slatkih kolača te alkoholnih i gaziranih pića. Nažalost, to nas često iznenadi žgaravicom u vrijeme praznika.
[Translate to Bosanski:] Po praznikih nastopi zgaga

U ovom članku upoznat ćete žgaravicu i druge simptome refluksa, otkriti ključne uzroke žgaravice i naučiti kako se uspješno nositi sa simptomima.

Žgaravica i drugi simptomi refluksa

Žgaravica je osjećaj žarenja u grudima uzrokovan refluksom, odnosno vraćanjem želučane kiseline kroz jednjak prema grlu.

Između želuca i jednjaka nalazi se manji mišić koji propušta hranu u želudac i sprečava da se sadržaj želuca vrati, ali kod nekih ljudi njegova funkcija može biti narušena. To može oštetiti jednjak, što neki osjećaju kao žgaravicu.

Uobičajeni simptomi refluksa su, uz već spomenuti osjećaj žarenja u grudima:

  • bol u grudnom košu tokom ležanja ili saginjanja
  • osjećaj vrućeg, kiselog, gorkog ili slanog okusa u grlu (regurgitacija)
  • poremećaji gutanja

Žgaravica se javlja barem jednom sedmično kod svakog četvrtog stanovnika zapadnih zemalja. Češća je kod ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom, kod onih koji jedu prebrzo, trudnica i starijih osoba jer se kod njih polako pogoršava funkcija mišića koji odvaja želudac od jednjaka.

Trajanje žgaravice može varirati među ljudima. Ponekad može potrajati samo nekoliko minuta, a kod nekih ljudi i nekoliko sati.

Žgaravica se javlja barem jednom sedmično kod svakog četvrtog stanovnika zapadnih zemalja.

Kada se javlja žgaravica?

Kada stojimo, gravitacija nam pomaže da želučana kiselina ne putuje iz želuca u jednjak. Međutim, tokom ležanja nakon obroka ili prejedanja može se pojaviti unutrašnji pritisak na mišić zatvarač, što potiskuje želučani sadržaj u jednjak. Veća tjelesna težina može povećati taj pritisak, a masna hrana dodatno usporava probavu i pojačava žgaravicu. 

Uzroci koji također utiču na osjećaj žgaravice:

  • pušenje
  • starost
  • unos određene hrane
  • unos nekih lijekova (npr. protiv bolova)

Masna hrana dodatno usporava probavu i pojačava žgaravicu.

Osam savjeta za ublažavanje žgaravice

Jeste li znali da uz pomoć nekoliko korisnih savjeta možete učiniti mnogo za kontrolu žgaravice?

1. Smanjite količinu pojedene hrane 

Kontrola prejedanja sigurno je velik izazov, ali se smatra jednim od najvažnijih načina za otklanjanje problema vezanih uz žgaravicu. Naviknite se da obrok završite ranije jer će vam tako biti puno lakše zaustaviti se kod ukusnih prazničnih jela, a neugodan osjećaj više neće biti dio prazničnog perioda. Možete si pomoći korištenjem manjih tanjira koji sprečavaju pretjerano gomilanje hrane.

2. Upoznajte sami sebe

Prepoznajte namirnice koje nadražuju vaš želudac i izazivaju žgaravicu te ih pokušajte izbjegavati. 

3. Nemojte jesti neposredno prije spavanja

Vaš posljednji obrok trebao bi biti četiri sata prije spavanja.

4. Budite izbirljivi

Ako ne volite grah, nemojte ga jesti. Jedite ono što zaista volite, ali pazite da količina obroka bude umjerena.

5. Jedite polako, malim zalogajima

Zamislite da ste degustator vina – prvih nekoliko gutljaja je za degustaciju i uživanje. Zato uživajte i u hrani. Pokušajte je stvarno doživjeti. Pojedite samo jedan komadić umjesto cijelog tanjira kolača.

6. Prošećite se nakon večere

Šetnja nakon večere je vrlo zdrava navika jer pomaže poboljšati probavu – i sprečava žgaravicu.

7. Nemojte nositi uske hlače

Uske hlače mogu smanjiti apetit, ali i stisnuti želudac i tako povećati mogućnost nastanka žgaravice.

8. Prestanite pušiti ili barem malo ograničite količinu popušenih cigareta

Pušenje uvelike povećava mogućnost refluksa i osjećaj žarenja, odnosno žgaravice. 

Vjerujemo da će vam stečeno znanje koristiti u uspješnom suočavanju s bolnim i pekućim osjećajem žgaravice te vam omogućiti bezbrižno uživanje tokom praznika. I dobar tek!
 

back to top