Recite zbogom probavnim tegobama na godišnjem odmoru!

Nina Fridrih, mr. pharm.
Punjenje baterija, odmaranje, otkrivanje novih krajeva i isprobavanje novih stvari... Sve je to ljetni odmor, teško očekivani bijeg od svakodnevne rutine. Međutim, osim prtljage na put nosimo i do 10 milijardi mikroorganizama koji se nalaze u našim crijevima i štite crijevnu floru, koja je prva odbrambena linija protiv različitih bakterija i virusa. Puno puta nam putovanje poremeti rutinu koju imamo kod kuće i često se javljaju proljev ili zatvor.

Kako se pobrinuti za zdravu probavu na godišnjem odmoru?

1. Hidracija – pijte dovoljno vode preko čitavog dana. 

Čovjek ima prosječno 2,6 miliona žlijezda znojnica. Te žlijezde se aktiviraju kada mozak odredi da tijelo treba ohladiti. Znoj se izlučuje iz naše kože te gubimo vodu i elektrolite (»soli«, npr. natrij, hlorid, kalij).

Dugotrajna izloženost toplini, niska stopa vlažnosti u kabinama aviona, prekomjerna konzumacija alkohola i trovanje hranom – sve to može izazvati dehidraciju. U mjestima gdje ne možemo vjerovati u besprijekornost vode za piće, moramo piti flaširanu vodu. Ako vodu za piće prokuhavate, neka vrije bar jednu minutu.

2. Poštujte pravilo: »Skuhaj, ispeci, oguli ili ostavi!« 

Rizik od proljeva na putovanju znatno će se smanjiti konzumacijom svježe pripremljene, dobro termički obrađene hrane te oguljenog voća i povrća.

3. Higijena ruku

Izuzetno je važno često pranje ruku sapunom. Kada čista voda nije dostupna, upotrijebite dezinfekcijska sredstva ili maramice.

4. Kretanje

Naravno da na godišnjem odmoru moramo odvojiti vrijeme za sebe i za odmaranje, ali našem tijelu je ipak potrebno i kretanje. Uz malo snalažljivosti možete na zabavan način učiniti organizmu veliku uslugu:
 

  • razgledajte novo mjesto pješice ili na biciklu,
     
  • probudite svoje tijelo i um jogom na plaži uz zvuk talasa i pjevanje ptica, 
     
  • rekreirajte se u vodi. Osim zdravog vježbanja za jačanje mišića plivanje ima puno povoljnih efekata za mozak jer se zbog posebnih pokreta i tehnike disanja tijelo umiruje.

5. Zatvor

Promjena svakodnevnih aktivnosti i prehrane poremetit će ravnotežu u tijelu i neće biti ništa neobično ako se na godišnjem odmoru pojavi zatvor. Moramo se pobrinuti za dovoljan unos tekućine u tijelo, a preporučuje se i voda s dodanim magnezijem, koji djeluje blago laksativno.

6. Proljev?

Najvažnije je nadoknađivanje izgubljene tekućine da se spriječi dehidracija. Zbog toga je dobro u putnoj apoteci imati oralnu rehidracijsku sol. A i sami možete pripremiti tekućinu za rehidraciju tako da u litar flaširane ili prokuhane vode umiješate četiri kašičice šećera, polovicu kašičice soli i sok jedne narandže.

Za regulisanu probavu na godišnjem odmoru pobrinut će se probiotici.

7. Uzimanje mliječnokiselinskih bakterija.

To su živi mikroorganizmi koji pozitivno djeluju na crijeva i pomažu ublažiti probavne smetnje (nadimanje, proljev, zatvor...). Uzimanje mliječnokiselinskih bakterija preporučuje se već prije odlaska na putovanje (najmanje jednu sedmicu ranije) da se uspostavi ravnoteža u crijevnoj mikroflori. Najistraženija mliječnokiselinska bakterija je Lactobacillus rhamnosus GG koju sadrže proizvodi WAYA®.

Odaberite provjereni kvalitet

back to top