Ljeto je najljepše godišnje doba – i za bakterije

Nadja Ott, mr. ph.
I vaša beba uskoro će okusiti prvi sladoled, a pritom će sigurno nastati fotografije s umrljanim licem i suzama kad joj uzmete kornet iz ruku jer joj još niste spremni dati cijelu kuglicu.

Pažljivo ćete bebi iz ruke izvući ćevapčić da se ne opeče dok ga bude mrcvarila u rukama i ustima. Noge će prvi put zakopati u pijesak i naravno obavezno ih gurati u usta.

I ne zaboravimo da će beba ponovo dobivati poljupce od rođaka dok joj se budu divili kako je narasla i od bakinih komsija pred kojima će se hvaliti. Vjerovatno ćete ljeti koji dan namijeniti za porodično kupanje u bazenu, a tamo će na vašim usnama najčešća biti rečenica da zaboga ne pije bazensku vodu.

Visoke temperature ljeti omogućuju brže razmnožavanje mikroorganizama, koji nas posvuda okružuju, a nalaze se i u nama. Neki su čak dobri, poželjni, npr. probiotici – dobre bakterije.

Nažalost, puno mikroorganizama je štetno pa se u gore nabrojenim stvarima veselo razmnožavaju i bakterije koje uzrokuju proljev. Kod male djece gotovo sve ide iz ruku u usta… i dalje u probavni sistem. Zato su u toplim mjesecima proljevi češći.

Kod djece mlađe od godine dana razvoj proljeva puno je teži nego kod odraslih. Naravno da svom djetetu nećete zabraniti sve nabrojeno, ali vam preporučujemo veći oprez.

Pravila kojih bi se trebalo držati da se smanji mogućnost pojave infektivnog proljeva kod djeteta:

  • Često i temeljito pranje ruku. (Kao što smo rekli, mala djeca sve guraju rukom u usta.)
     
  • Temeljito pranje namirnica koje se ne kuhaju. (Ljeti je na raspolaganju puno više voća, a mnoge vrste voća dijete će kušati prvi put. Neka mu ne ostanu u lošoj uspomeni.)
     
  • Temeljita termička obrada namirnica koje se kuhaju ili peku. (Neka zamiriše po dobro prepečenim ćevapčićima.)
     
  • Pijenje čiste vode. (Svakako treba više puta ponoviti rečenicu da nikako ne pije vodu u bazenu.)

Odaberite provjereni kvalitet

back to top