Šta mora sadržavati kućna apoteka dok haraju virusi?

Zbog povećane učestalosti infekcija disajnog sistema i trenutne epidemiološke situacije u Evropi i svijetu bitno je ograničiti socijalne kontakte i ostati kod kuće, naročito kod znakova respiratorne infekcije (povišena temperatura, kašalj, teško disanje) i drugih bolesti. Da biste olakšali i uklonili blaže zdravstvene tegobe, koristite samo sigurne te klinički provjerene lijekove i proizvode koje ćete nakon prethodnog savjetovanja s farmaceutom odabrati u apoteci. Ako ste već bolesni, po proizvode u apoteku pošaljite zdravog ukućana ili drugu zdravu osobu.

Sadržaj svoje kućne apoteke prilagodite svojim potrebama i zdravstvenim tegobama. Ako vam je doktor propisao lijekove koje biste trebali uzimati redovno, preporučuje se da se jednom mjesečno snabdijete zalihom lijekova (srčani bolesnici, dijabetičari, plućni bolesnici i ostali hronični bolesnici).

Kod kuće lijekove treba čuvati na tamnom i suhom mjestu, po mogućnosti u originalnom pakovanju. Lijekove čuvajte izvan dohvata djece.

U kućnu apoteku spadaju:

1. Lijekovi za ublažavanje i uklanjanje blažih zdravstvenih tegoba

Proizvodi za jačanje imunološkog sistema

Pored poznatih vitaminskih preparata koji dodatno jačaju rad imunološkog sistema (vitamini D i C, minerali Se, Zn...) za podizanje imunološke otpornosti preporučuju se betaglukan iz gljiva (npr. Imunoglukan) ili biljni ekstrakti ehinaceje, aminokiselinski preparati, omega-3 masne kiseline i preparati od propolisa.

Lijekovi za ublažavanje bolova i snižavanje temperature

 • paracetamol snižava povišenu tjelesnu temperaturu i ublažava bolove 
 • nesteroidni protivupalni lijekovi (NSAR) snižavaju povišenu tjelesnu temperaturu i ublažavaju bolove, ali za razliku od paracetamola djeluju i protivupalno (zbog čega su efikasni u ublažavanju reumatskih bolesti), a imaju i izraženija neka neželjena dejstva (npr. tegobe i komplikacije s probavnim traktom, bubrezima, srcem itd.)

Drugi proizvodi za ublažavanje simptoma prehlade

 • sprejevi i pastile (s antiseptikom ili bez njega) za ublažavanje bolova u ždrijelu, npr. GeloRevoice
 • nosni dekongestivi (za ublažavanje tegoba kod začepljenog nosa) – ne smijemo ih uzimati predugo jer dugotrajna primjena može izazvati neželjena dejstva; trajanje upotrebe treba ograničiti na 4 do 5 dana

Proizvodi za ublažavanje probavnih tegoba (proljev, zatvor, nadutost)

 • Rehidracijska otopina za nadoknadu izgubljenih elektrolita kod povraćanja i proljeva
 • korisne bakterije mliječne kiseline (npr. WAYA®) u obliku kapsula ili kapi kojima se brzo obnavlja crijevna mikrobiota, što je ključno jer se čak 70% imunološkog sistema nalazi u crijevima

​​​​​​Čak 70% ćelija imunološkog sistema nalazi se u crijevima. Regulisana crijevna mikroflora štiti tijelo od štetnih virusa i podstiče rad imunološkog sistema.

Drugi lijekovi

 • antihistaminici kod alergije ili uboda insekata
 • antacidi kod problema sa želučanom kiselinom

2. Sredstva za prvu pomoć

 • sterilna gaza, zavoji, vodootporni flasteri, makaze
 • termometar
 • sredstvo za dezinfekciju ruku, zaštitne rukavice i zaštitne maske

Uvijek pažljivo pročitajte uputstva za upotrebu i obratite se ljekaru ili farmaceutu (telefonom) u slučaju nedoumica.

Nemojte nikada koristiti lijekove propisane drugoj osobi bez prethodnog savjetovanja s ljekarom. Ne zaboravite da doza lijeka zavisi i od dobi i težine. Doza koja odgovara vama vjerovatno nije primjerena za vaše dijete.

Odaberite provjereni kvalitet

back to top