Zašto je uzimanje vitamina D važno

Urša Jarc, mr. ph.
Prema nekim procjenama nedostatak vitamina D prisutan je kod otprilike 30 % odraslih i djece. Već duže vrijeme je poznato da vitamin D doprinosti zdravim i jakim kostima. U posljednje vrijeme se pojavljuje sve više informacija koje vitaminu D pripisuju veliki značaj za naše zdravlje. Zašto je potreban vitamin D?

Jake kosti

Jedna od najvažnijih uloga vitamina D je održavanje serumske koncentracije kalcija i fosfora uz poticanje apsorpcije u crijevima, rast i razvoj kostiju i omogućavanje pravilnog djelovanja zaštitnog hormona za održavanje koncentracije kalcija u krvi.

Nedostatak vitamina D mijenja metabolizam minerala, što uzrokuje nisku mineralnu gustoću kosti, i povećava rizik od gubitka koštane mase ili lomova. Rahitis, mekane kosti zbog nedostatka vitamina D kod djece, od sredine 20. stoljeća je rijetka bolest u razvijenom svijetu zbog dodavanja vitamina D.

​​​​​​Nedostatak vitamina D može imati teške posljedice za djetetovo zdravlje, među kojima je najpoznatiji rahitis.

Imunološki sistem

Vitamin D igra važnu ulogu i u normalnom radu imunološkog sistema što je potvrdila i Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA).

Receptor za vitamin D prisutan je u većini, ako ne i u svim, ćelijama našeg tijela. Tako utječe i na ćelije urođenog imunološkog sistema i omogućava njihov normalan rad. Razna istraživanja utvrdila su vezu između nedostatka vitamina D i učestalosti pojave respiratornih infekcija i gripe. Niske vrijednosti vitamina D su također i faktor rizika od tuberkuloze. Još prije pojave antibiotika jedan od načina liječenja tuberkuloze je bilo prisilno izlaganje suncu.

Vitamin D za jake kosti i zube te imunološki sistem

Autoimune bolesti

Provedena su istraživanja koja su provjeravala vezu između nedostatka vitamina D i raznih autoimunih bolesti, kao što su multipla skleroza, astma, Crohnova bolest i ulcerozni kolitis.

To su sve bolesti čija se učestalost znatno povećala u posljednjih 50 godina. Jedan od uzroka mogao bi biti i nedostatak vitamina D što uzrokuje drugačiji rad imunološkog sistema. Uzročne veze još nisu dokazane jer su potrebna dodatna, dvostruko slijepa i randomizirana ispitivanja kako bi se moglo preporučiti nadoknađivanje vitamina D u slučaju tih bolesti.

Rak

Opservacijska istraživanja su pokazala vezi između nedostatka vitamina D i učestalosti određenih vrsta raka, kao što su na primjer rak dojke, prostate i debelog crijeva.

Određeni dokazi pokazuju da vitamin D utječe na rast ćelija, angiogenezu, invazivnost i metastatski potencijal tumora. Osim toga, osobe koje boluju od raka, a kojima su u krvi izmjerene više razine vitamina D, imaju veće šanse izlječenja od osoba kojima nedostaje vitamin D.

Budući da mehanizam djelovanja vitamina D protiv raka još nije poznat, nadoknađivanje vitamina D ne može se uvrstiti u preporučljive načine liječenja.

Dokazan utjecaj vitamina D

Uloga vitamina D u tijelu još nije u potpunosti objašnjena, no postoje čvrsti dokazi za neke procese za koje se bez sumnje može tvrditi da pridonose poboljšanju zdravlja. Koji su to procesi za koje je Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) odlučila da su dovoljno potvrđeni dokazima?

  • Vitamin D doprinosi normalnoj apsorpciji/upotrebi kalcija i fosfora
  • Vitamin D doprinosi normalnom nivou kalcija u krvi
  • Vitamin D doprinosi očuvanju zdravih kosti
  • Vitamin D doprinosi radu mišića
  • Vitamin D doprinosi očuvanju zdravih zuba
  • Vitamin D doprinosi radu imunološkog sistema
  • Vitamin D igra ulogu pri diobi ćelija

Izvor:

  1. The vitamin D deficiency pandemic: Approaches for diagnosis, treatment and prevention. M. Holick. Rev Endocr Metab Disord. Published online 17 May 2017.
  2. Pravst I, Hlastan Ribič C. Ključna hranila za zdravje okostja. Farm Vestn 2012; 63, 290-296.
  3. Jia Guo and Zhangsuo Liu (2017). The Multiple Roles of Vitamin D Besides Calcium-Phosphorus Metabolism, A Critical Evaluation of Vitamin D - Basic Overview, Dr. Sivakumar Joghi Thatha Gowder (Ed.), InTech.

Odaberite provjereni kvalitet

back to top