Šta vaša stolica govori o vašem zdravlju?

Kad ste zadnji put pogledali u zahodsku šolju nakon što ste obavili veliku nuždu, prije nego što ste potegnuli vodu? Predlažemo vam da to učinite u sljedećoj prilici!
Šta vaša stolica govori o vašem zdravlju?

Naime, boja i tekstura vaše stolice puno govore o vašem zdravstvenom stanju, zato treba nadvladati lažni otpor prema potpuno prirodnim i važnim izlučevinama vašeg tijela te ih detaljno pregledati prije nego što ih nepovratno pošaljete u kanalizaciju.

Od obroka do zahoda 

Za probavu hrane od konzumacije do pražnjenja crijeva organizmu je potrebno od 24 do 36 sati. Što je hrana duže u crijevima, stvara više toksičnih tvari, što negativno utiče na crijevnu floru, a time i na tijelo i zdravlje.

Ljudi imaju stolicu najmanje jedanput dnevno, a idealno bi bilo dva puta. U prosjeku dnevno izlučujemo 100–200 grama stolice, a s velikom količinom konzumiranog voća i povrća količina se može povećati na 500 g dnevno.

Voda i otpadni materijal

Vodačiničak tri četvrtine stolice i zbog toga je stolica dovoljno mekana da ukloni ostatke vašeg metabolizma iz organizma. Preostalu četvrtinu stolice koja se sastoji od čvrstih sastojaka možemo podijeliti na tri dijela:

  1. Prvi dio su bakterije, koje su kao crijevna flora obavile svoj zadatak te se izlučuju stolicom.
  2. Drugi dio su biljna vlakna, koja nisu probavljiva.
  3. Treći dio čvrstih sastojaka stolice čine tvari kojih se tijelo želi riješiti jer ih ne treba, poput boja, ostataka lijekova i holesterola.

Što je hrana duže u crijevima, stvara više toksičnih tvari, što negativno utiče na crijevnu floru.

Boja stolice

Smeđa do žutosmeđa

Prirodna boja zdrave ljudske stolice je smeđa do žutosmeđa. Stolica ima karakterističan miris, nije ljepljiva, ne sadrži tragove neprobavljene hrane i lako se ispire.

Stolica može biti i svjetlosmeđe do žute boje, što može biti posljedica bezopasnog poremećaja zvanog Gilbertov sindrom, u kojem enzim za razgradnju krvne boje slabije djeluje. Međutim, na takvu boju stolice mogu uticati i tegobe s crijevnim bakterijama.

Svjetlosmeđa do siva boja

Takva boja stolice signalizira da je veza između jetre i crijeva blokirana pa boja krvi – hemoglobin – ne može završiti u stolici.

Crna ili crvena boja

Crna ili crvena stolica su obično posljedica konzumacije hrane tamne boje poput cvekle, borovnica ili crnila od sipe.

Posjeta ljekaru preporučuje se za bilo koju nijansu sive stolice i za crnu ili crvenu stolicu ako nije riječ o posljedici obojene hrane koju ste pojeli i ako u njoj primijetite svježu krv.

Kobasica s pukotinama ili glatkom površinom

Normalnu i zdravu stolicu trebali bismo lako izbaciti iz crijeva te bi prema Bristolskoj fekalnoj skali (Meyersova skala) trebala biti u obliku kobasice s pukotinama na površini ili s glatkom površinom. Kod ljudi koji teško prazne crijeva ili pate od zatvora ta skala definira dvije vrste stolice: 

  1. tvrde, sasušene, međusobno odvojene brabonjke slične oraščićima,
  2. stolicu u obliku kobasice grudvaste strukture.

Druga krajnost su tri vrste stolice koje ukazuju na poremećaje povezane s prijevremenim pražnjenjem crijeva: 

  1. stolica u mekanim kuglicama s jasnim rubovima,
  2. stolica u pahuljastim kašastim komadićima s poderanim rubovima,
  3. proljev koji je u potpunosti tečna stolica. 

Nedostaci u prehrani također su primjetni u stolici

  • Masna stolica koja se teže ispire iz šolje ukazuje na slabiju funkciju jetre. Preporučuje se konzumacija više krstašica (npr. brokula, karfiol...), a na vašu jetru će dobro djelovati i laneno ulje, orasi, lješnjaci, jaja te sjemenke suncokreta i bundeve.
  • Ljepljiva stolica ima previše sluzi i ukazuje na nedostatak vlakana. Pomoći će vam dodavanje vlakana u prehranu. 
  • Neugodan miris stolice je znak loše probave i zastoja stolice u debelom crijevu. Da biste se riješili te neugodnosti, jedite više povrća.
  • Svijetla stolica nas upozorava na nedostatak esencijalnih masnih kiselina. Riba, avokado, sjemenke bundeve i lana trebali bi se češće naći na vašem tanjiru.
  • Meka, tečna i »neformirana« stolica, koja još nije proljev, ukazuje na iscrpljenu slezenu. Izbjegavajte sirovo povrće, češće jedite različite vrste luka, đumbir, cimet, komorač, muškatni oraščić, rižu, zob i pir. Preporučuje se i konzumacija biljnih čajeva, probiotičkih jogurta i uzimanje isprobanih probiotikov.
  • Tanka i iskidana stolica zahtijeva čišćenje debelog crijeva. Jedite više vlakana i tamnog lisnatog povrća.

Niko se ne osjeća dobro ako ima zatvor, osjeća nadutost i probadanje u crijevima, nitko ne voli proljev... Zbog toga se pobrinite za svoje dobro zdravlje i regulisanu probavu!

5 koraka do odlične probave i zdrave stolice

Dobra probava uvelike utiče na kvalitet života pojedinca. Niko se ne osjeća dobro ako ima zatvor, nadut je i probada ga u crijevima, niko ne voli proljev... Zato se pobrinite za svoje dobro zdravlje i zdravo pražnjenje crijeva uzimajući u obzir pet savjeta za odličnu probavu:

  1. Hranite se uravnoteženo i redovno. Jedite raznovrsnu hranu u pet redovnih obroka u razmacima od četiri sata. Jedite hranu s visokim sadržajem vlakana. Ne pretjerujte s konzumacijom masne i pržene hrane te birajte proteinske namirnice visoke biološke vrijednosti.
  2. Pijte najmanje dva litra vode na dan.
  3. Uključite u svoju prehranu probiotike koje se prirodno nalaze u vašim crijevima.
  4. Izbjegavajte loše navike poput konzumacije alkohola i pušenja.
  5. Kontrolirajte stres opuštanjem i redovnom fizičkom aktivnošću.

Izvori:

back to top